'500.000 Belgische dieselauto's verdacht' (Kris Peeters)

26/09/15 om 04:54 - Bijgewerkt om 09:54

Het dieselschandaal bij Volkswagen laat zich mogelijk ook in België hard voelen. "500.000 Belgische wagens zijn verdacht", zegt Economieminister Kris Peeters (CD&V).

'500.000 Belgische dieselauto's verdacht' (Kris Peeters)

Kris Peeters (CD&V), vicepremier © BELGA

Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. Het gaat om bijna 50 procent van de auto's met een VW-motor.

'In totaal rijden in België 500.000 wagens rond met het dieselmotortype waarbij de manipulatie mogelijk was (EA189, red.)', aldus de vicepremier. Het gaat om auto's van de merken Volkswagen, Audi, Skoda en Seat.

'Dieselland'

'Hoeveel er daarvan effectief uitgerust zijn met de bewuste software, is nog niet duidelijk. Ik heb Volkswagen gevraagd om snel opheldering te verschaffen over de auto's en de tegemoetkomingen die ze plannen. De FOD Economie maakt ondertussen een juridische analyse. Zodra inbreuken bewezen zijn, zal de Inspectie optreden', zegt Peeters.

De impact kan hier zo groot zijn omdat België een echt dieselland is. Op 5,6 miljoen wagens zijn er 3,4 miljoen diesels.

Tijdelijk verbod

Zwitserland heeft intussen een tijdelijk verbod uitgevaardigd op de verkoop van Volkswagen-auto's met motoren die uitgerust zijn met apparatuur die emissietests kunnen manipuleren. Volgens de Zwitserse autoriteiten kan het gaan om zo'n 180.000 auto's. (Belga/RR/KVDA)

Onze partners