500.000 Belgen kunnen goedkoper naar de dokter

24/10/13 om 05:04 - Bijgewerkt om 05:04

Een half miljoen Belgen weten niet dat ze geodkoper naar de dokter kunnen. Daarom verplicht minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx de ziekenfondsen nu om op zoek te gaan naar die patiënten.

500.000 Belgen kunnen goedkoper naar de dokter

© Thinkstock

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Het is een oud zeer: overheden die allerlei sociale rechten toekennen die de doelgroep niet bereiken. Dat is voor een deel ook zo met het verlaagde remgeld waarop een pak mensen recht hebben. Ongeveer 1,8 miljoen personen - leefloners of mensen met een sociaal statuut of laag inkomen - maken daar gebruik van en betalen minder bij de dokter (1 of 1,5 euro) of tandarts (gratis). Zij zijn dus niet gebonden aan de 4 of 6 euro (afhankelijk of je een medisch dossier hebt) remgeld.

Nog eens een half miljoen andere Belgen hebben daar ook recht op, maar weten dat niet. Laurette Onkelinx (PS) wil daar verandering in brengen. Zij legt op de ministerraad een voorstel op tafel dat de toegang tot het verlaagde remgeld vergemakkelijkt. Dat moet er ook voor zorgen dat mensen die het financieel moeilijk hebben sneller naar de dokter gaan.

Onkelinx geeft de ziekenfondsen de opdracht om zelf op zoek te gaan naar die groep mensen. Via het Riziv en de fiscus wordt nagegaan wie in aanmerking komt. De ziekenfondsen zullen dit volgend jaar al kunnen doen, maar om hen de tijd te geven het systeem op poten te zetten is 2015 wellicht realistischer. (Belga/TV)

Onze partners