'5 procent meerverbruik water valt mee bij deze hitte'

02/08/13 om 13:39 - Bijgewerkt om 13:39

'Het waterverbruik ligt nog behoorlijk laag in verhouding tot de temperatuur', zegt Kathleen De Schepper van AquaFlanders. 'Maatregelen zijn nog niet nodig.'

Het dagverbruik van het drinkwater in Vlaanderen lag op 1 augustus 'slechts' 5 procent hoger in vergelijking met het gemiddeld dagverbruik van 2012. Dat zegt AquaFlanders, de koepelorganisatie van de tien Vlaamse drinkwaterbedrijven.

West-Vlaanderen scoort een meerverbruik van 3 tot 5 procent, maar de kustgemeenten vormen een opvallende uitzondering met een meerverbruik van 50 procent.

Ook in Oost-Vlaanderen zit het meerverbruik tussen 3 en 5 procent. In de provincie Vlaams-Brabant komt het waterverbruik overeen met het gemiddelde verbruik van vorig jaar. Antwerpen verbruikt 5 procent meer dan vorig jaar in de provinciehoofdplaats, de stad Antwerpen, en 10 procent meer in de rest van de provincie. Voor Limburg had AquaFlanders nog geen exacte cijfers binnen, maar het meerverbruik wordt ook daar op maximaal 5 procent geraamd.

Bedrijven zijn gesloten

"Globaal genomen ligt het verbruik nog behoorlijk laag in verhouding tot de temperatuur", zegt Kathleen De Schepper, woordvoerster van AquaFlanders, de koepelorganisatie van de Vlaamse waterbedrijven.

Er zijn volgens De Schepper drie factoren die dat geringe meerverbruik verklaren: "Er was de regen van het voorbije weekend, waardoor de regenwaterputten opnieuw gevuld zijn en onze klanten dat water kunnen gebruiken om de tuin te sproeien, de auto te wassen of schoon te maken. Daarnaast zijn veel mensen met vakantie, en zijn heel wat bedrijven momenteel nog gesloten door de zomervakantie."

"Als het nog enkele weken droog blijft, zullen we bekijken of we maatregelen moeten nemen. Maar nu is dat nog niet nodig", aldus AquaFlanders. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners