5 opmerkelijke vaststellingen in de regering-Michel

10/10/14 om 13:27 - Bijgewerkt om 15:12

Slechts vijf vrouwen, slechts één West-Vlaming en een troostprijs voor Pieter De Crem. Dit zijn de verrassingen van de nieuwe centrumrechtse regering Michel I.

5 opmerkelijke vaststellingen in de regering-Michel

Pieter De Crem © Belga

1. Regering-Michel telt 5 vrouwen

Wat meteen opvalt is het gebrek aan vrouwen in deze nieuwe regering. De regering-Michel is een regering van blanke mannen met slechts vijf vrouwen: Maggie De Block op Volksgezondheid en Sociale Zaken en Elke Sleurs als Staatssecretaris voor Fraudebestrijding, Armoedebestrijding en Wetenschapsbeleid aan Vlaamse kant, en drie vrouwen bij MR.

2. Regering-Michel telt slechts één West-Vlaming

Terwijl de regering-Di Rupo nog startte met 2 vicepremiers uit West-Vlaanderen (Vincent Van Quickenborne en Johan Vande Lanotte), heeft de regering Michel slechts één West-Vlaams lid, Bart Tommelein uit Oostende. Hij wordt Staatssecretaris voor Sociale Fraude, Privacy en Noordzee.

3. Dokter Maggie krijgt superdepartement

De Merchtemse Maggie De Block was ruim tien jaar Kamerlid toen ze eind 2011 als staatssecretaris in de regering Di Rupo I terechtkwam. Na een steile klim in de poppolls, bekroond met ruim 131.000 voorkeurstemmen, mag de liberale huisarts nu de eed afleggen als minister van Volkgsgezondheid én Sociale Zaken in de federale regering Michel I.

4. Pieter De Crem van vicepremier naar Staatssecreatis

CD&V'er Pieter De Crem mag na zeven jaar als minister van Defensie de verhuisdozen laten aanrukken in de Lambermontstraat. Was hij in de regering-Di Rupo nog vicepremier, dan moet hij het nu stellen met de troostprijs van staatssecretaris voor Buitenlandse Handel. Hij moest plaats ruimen voor Koen Geens die minister van Justitie wordt.

5. Regering Michel telt meer ministers dan regering-Di Rupo.

Ook al wordt deze regering nu al een besparingsregering genoemd, ze telt alvast meer ministers dan de regering-Di Rupo. Di Rupo had 13 ministers, nu zijn er 14. Di Rupo had dan weer wel meer Staatssecretarissen. De vorige regering scoorde ook beter met vijf vrouwelijke ministers en één vrouwelijk staatssecretaris. (TE)

Lees meer over:

Onze partners