5 dingen die veranderen op 1 november

Renovatie © Istock

Niet alleen alle banken en een heleboel winkels zijn gesloten op zaterdag 1 november, ook de Vlaamse renovatiepremie in zijn huidige vorm is vanaf dan niet meer aan te vragen. Wat er verder nog verandert, leest u hier.

Renovatiepremie

Vanaf 1 november 2014 kunt u de Vlaamse renovatiepremie in zijn huidige vorm niet meer kunnen aanvragen. De premie wordt omgezet naar een belastingvermindering, die aangevraagd kan worden vanaf de zomer van 2015, staat te lezen op de website van de Vlaamse overheid. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de premie en de lijst van werken waarvoor u financiële steun wordt verleend, blijven dezelfde. Enkel de aanvraagprocedure en de manier van uitbetaling veranderen.

Zwaardere boetes voor bedrijven

De Belgische bedrijven kijken aan tegen zwaardere boetes indien ze de concurrentieregels schenden. De Belgische Mededingingsautoriteit gaat vanaf 1 november een andere berekeningswijze hanteren, die gebaseerd is op de richtsnoeren die de Europese Commissie gebruikt. De nieuwe tarieven zullen van toepassing zijn op alle onderzoeken waarvan de onderzoeksfase tegen die datum nog niet is afgesloten, klinkt het.

Hoeveel duurder de nieuwe boetes zullen uitvallen, valt moeilijk te veralgemenen, maar vooral bij langdurige schending van het mededingingsrecht loopt de rekening op. “De Europese richtsnoeren vermenigvuldigen het basisbedrag van de boete immers met het aantal jaren dat men de inbreuk gepleegd heeft”, aldus Joachim Marchandise, directeur juridische studies bij de Belgische Mededingingsautoriteit. De bedoeling van de nieuwe berekeningswijze is om sancties binnen de Europese Unie te uniformiseren. De nieuwe boetes, waarvan de Mededingingsautoriteit denkt dat ze een ontradend effect zullen hebben, gelden voor alle lopende en toekomstige onderzoeken waarvan de onderzoeksfase nog niet is afgesloten.

Juncker en zijn team gaan van start

Jean-Claude Juncker en Marianne Thyssen
Jean-Claude Juncker en Marianne Thyssen© EU/Shimera/Etienne Ansotte

De Luxemburger Jean-Claude Juncker wordt op 1 november voorzitter van de nieuwe Europese Commissie, die de tweede Commissie onder leiding van de Portugees José Manuel Barroso opvolgt. Voor België zetelt Marianne Thyssen (CD&V) in de Commissie, als commissaris voor Werk en Sociale Zaken. Het Europees Parlement gaf op 22 oktober, met een ruime meerderheid, zijn goedkeuring aan de Commissie.

ESP-systeem in auto

Het ESP of Electronic Stability Control wordt vanaf 1 november verplicht in elke auto. Het ESP is een uitbreiding op het ABS-systeem en meet 25 keer per seconde de snelheid van elk wiel en vergelijkt die met de richting die de bestuurder uit wil gaan. Als de twee niet meer met elkaar stroken, zorgt het ervoor dat elk wiel wordt afgeremd.

Italië stopt met Mare Nostrum, Europese Triton neemt over

Vanaf 1 november neemt Frontex, het grensbewakingsagentschap van de Europese Unie, de controle over internationale wateren over en bouwt Italië zijn hulp aan migranten op zee weer af. Daarmee eindigt de marineperatie Mare Nostrum, die in het leven was geroepen nadat op 3 oktober 2013 voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa meer dan 300 migranten verdronken. Italië kan deze operatie niet meer bekostigen, en het land vindt dat het voldoende heeft gedaan.

Ook ons land neemt deel aan de nieuwe operatie, Triton genaamd. ‘België detacheert op verzoek van Frontex vijf personen van de federale politie. Technisch materiaal leveren wij niet, want daar is ons niet om verzocht’, aldus Hendrik Van de Velde, woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders in De Standaard.(AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content