5 dingen die u mogelijk nog niet wist over Fabiola

06/12/14 om 11:00 - Bijgewerkt om 13:08

Bron: Knack

Hoeveel haarspecialisten ze had, naar welke muziek ze - behalve klassiek - nog zoal luisterde en 3 andere dingen die u zich misschien nog afvroeg over de overleden Koningin Fabiola.

5 dingen die u mogelijk nog niet wist over Fabiola

© Belga

1. Ze was fan van Abba

Hoewel Koningin Fabiola jarenlang het vaste gezicht was van de Koningin Elisabethwedstrijd, kon ze ook popmuziek wel smaken. Ze dweepte vooral met Abba. 'Het heeft weinig gescheeld of ik had haar op een keer meegenomen naar Londen, waar de groep optrad', vertelde graaf Paul Buysse in Terzake. Dat ging echter niet door omdat het Paleis er niet mee in stemde.

2. Haar kapsel werd gedaan door een ploeg van vijf haarspecialisten

Koningin Fabiola wordt onder meer ook gekenmerkt door haar kapsel, dat meer dan vijftig jaar onveranderd bleef. Dat was het werk van een ploeg van vijf haarspecialisten, die afwisselend haar kapsel verzorgden. Dat zei één van haar kappers Willy Massaer enkele jaren geleden in Le Soir Magazine.

3. Ze las vaak wel tien boeken tegelijk

'U zou eens bij haar thuis moeten komen: de vloer is bezaaid met stapels boeken', zei Benoît Cardon de Lichtbuer, jarenlang de secretaris van Fabiola, in 2008 in Humo naar aanleiding van haar tachtigste verjaardag. 'Literatuur, geschiedenis, religie, Spanje: ze leest alles door elkaar. Meestal wel tien boeken tegelijk.'

4. Ze babbelde zoveel dat ze zo ongeveer overal en altijd te laat kwam

'Timing was onmogelijk met haar: altijd en overal eindigden we uren te laat', aldus nog Benoît Cardon de Lichtbuer. 'Toen we op een keer weer eens later dan gepland terug op het paleis verschenen, gaf de koning daarover een opmerking. 'Sire,' zei ik, 'dat komt omdat uw vrouw zoveel vragen stelt, en met iedereen praat.''

5. Ze zette zich in voor kinderen, ondanks haar kinderloosheid

Koningin Fabiola schreef kinderboeken en sprookjes, ondanks haar eigen kinderloosheid. 'Ik heb vijf kinderen verloren, en toch vind ik dat het leven mooi is', zei ze ooit.

Volgens intimi verloor Fabiola niet vijf, maar zes kinderen, waaronder een tweeling. Dat zei Royalty-journaliste Brigitte Balfoort aan VTM Nieuws. (MI)

Lees meer over:

Onze partners