40.000 Belgen maakten pelgrimstocht naar Lourdes

15/02/13 om 10:30 - Bijgewerkt om 10:30

Ongeveer 40.000 Belgen zijn in 2012 op bedevaart naar het Franse Lourdes getrokken. Daarmee blijft het aantal biddende Belgen in Lourdes op hetzelfde niveau als de voorbije jaren.

40.000 Belgen maakten pelgrimstocht naar Lourdes

© Reuters

Vorig jaar trokken om en bij de 40.000 Belgische bedevaarders naar Lourdes. Het aantal Belgen dat het Zuid-Franse bedevaartsoord bezoekt blijft daarmee stabiel. Dat blijkt uit cijfers van de Federatie van Bedevaarten van de Benelux en verschillende touroperators.

De Federatie van Bedevaarten van de Benelux telde vorig jaar zo'n 27.000 pelgrims die richting Lourdes trokken. Bij die federatie zijn de erkende bedevaarten aangesloten van de bisdommen uit Vlaanderen en Wallonië, en pelgrimages van andere erkende organisaties, zowel in België, Nederland en Luxemburg.

Volgens de federatie was 2008 een piekjaar. "Toen zagen we een piek van ongeveer 33.000 Belgen die via onze organisatie naar Lourdes trokken", zegt Julienne Van Kemseke van de organisatie. "Dat jaar vierde Lourdes de 150ste verjaardag van de verschijning van Maria", stelt Van Kemseke. Sindsdien stabiliseert het cijfer rond de 27.000 reizigers.

Crisis haalt aantal pelgrims naar beneden

Volgens de vereniging valt het aantal pelgrims uit Ierland, Italië en Spanje wel terug door de economische crisis. De voornaamste stijging in het aantal reizigers komt vooral uit de voormalige Oostbloklanden, waar religie een grote rol in het leven blijft spelen.

Vorig jaar trokken nog zo'n 13 tot 15.000 Belgen met touroperators in de richting van de heilige Zuid-Franse stad. Volgens Baptiste van Outryve van Thomas Cook blijft dat cijfer stabiel. "We hebben een traditioneel publiek. Het is ook een vrij korte vlucht, maar er heerst een andere sfeer dan bij klassieke toeristenvluchten", stelt van Outryve. "Het gaat om oudere, minder mobiele of gehandicapte passagiers. Er is dan ook meer zorg nodig van de crew, maar het cabinepersoneel vindt dat net een goede afwisseling met de klassieke toeristenvluchten." (Belga/EA)

Onze partners