4.000 ton strooizout voor koudste nacht sinds drie jaar

04/02/12 om 11:19 - Bijgewerkt om 11:19

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft vrijdag 4.012 ton zout uitgestrooid op de Vlaamse gewest- en autosnelwegen. Afgelopen nacht was de koudste sinds drie jaar.

4.000 ton strooizout voor koudste nacht sinds drie jaar

© Belga

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft vrijdag 4.012 ton zout uitgestrooid op de Vlaamse gewest- en autosnelwegen. Sinds het begin van deze winter strooide het agentschap al 13.608 ton zout. Dat maakte de dienst bekend.

Het blijft glad, waarschuwt Wegen en Verkeer. Ook de voorbije nacht zijn de strooidiensten meermaals uitgereden om de wegen zo goed mogelijk berijdbaar te krijgen. Door de extreem lage temperaturen en de lage verkeersintensiteit kan het zout echter moeilijk inwerken. "Er zijn geen specifieke regio's die problemen stellen. Vooral uitkijken op de linkerrijstroken", aldus woordvoerder Jo Liebens.

Niet onnodig de weg op

Het Agentschap Wegen en Verkeer, het Vlaams Verkeerscentrum en de federale wegpolitie raden iedereen aan om tijdens de eerstvolgende uren verplaatsingen met recreatieve doeleinden te vermijden.

Gemiddeld 40.000 ton zout

Tijdens de vorige, lange winter werd door het Agentschap 64.425 ton zout uitgestrooid over de Vlaamse gewest- en autosnelwegen. "Op een gemiddelde winter strooien we 40.000 ton zout", aldus Jo Lieben. De recordwinter van 2009 - 2010 met 84.711 ton strooizout blijft dus nog even uit de buurt.

Koudste nacht in drie jaar

De voorbije nacht was de koudste nacht in 3 jaar. Er werd in Ukkel 12,5 graden vorst genoteerd. In Deurne zakte de thermometer tot -15,2, in Kleine Brogel werd het -17,3. De koudste plek was Retie, in de Kempen, met maar liefst -18,4 graden. In Elsenborn zwakte het kwik tot -15,9 graden. In Ernage (provincie Namen) werd het -17,5 graden, meteen de koudste plaats in Wallonië.
Het is van 7 januari 2009 geleden dat het op vele plaatsen zo koud werd, meldt meteoroloog David Dehenauw. Aan zee werd het -10,1 tot -11,6 graden, geen record. Op 3 december 2010 werd er op de Oostendse luchthaven -13 graden genoteerd.

Open hemel en weinig wind

De lage temperaturen zijn het gevolg van een open hemel boven een sneeuwdek en weinig wind, waardoor er een zeer sterke afkoeling is. De volgende nacht komt er meer bewolking en wordt het iets minder koud op de meeste plaatsen, met minima tussen -6 en -15 graden.

Vorst houdt aan

Zondag kan er in het westen plaatselijk wat licht sneeuw vallen. Het blijft daarna vrijwel overal droog met nog steeds permanente vorst tot het eind van de week. Vanaf dan zouden de maxima rond het vriespunt schommelen. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners