393 cipiers behouden hun job

27/04/12 om 13:09 - Bijgewerkt om 13:09

Het kernkabinet heeft een akkoord bereikt over het behoud van de 393 cipiers. Hun baan stond op de helling als gevolg van het besparingsplan binnen het gevangeniswezen.

393 cipiers behouden hun job

© Belga

Er zullen compensaties worden gezocht om de besparing die nu wegvalt, op te vangen.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom had eerder laten verstaan dat ze die banen niet wilde zien verdwijnen. Op een moment dat er 20 procent overbevolking is in de gevangenissen en er geregeld veiligheidsincidenten plaatsvinden, is het niet de juiste boodschap om het met minder cipiers te gaan doen, luidde de redenering.

Veiligheidsmaatregelen in gevangenissen

De federale topministers gingen er dus mee akkoord dat de bijna 400 banen die zouden verdwijnen, dan toch behouden kunnen blijven. Er werd ook beslist een reeks positieve maatregelen te nemen om de veiligheid in de gevangenissen te verhogen.

Het gaat daarmee om het gebruik van de metaalscans - Turtelboom had het eerder over 800.000 euro voor 130 portieken -, enkelbanden waarbij via gps kan worden gecontroleerd of de veroordeelde niet buiten een bepaalde perimeter gaat en het inzetten van drugshonden.

Budgetbeheer binnen justitie

Daarnaast zal een monitoringcomité het levenslicht zien om intern de kost van het behoud van de 393 banen op te vangen. Daarbij zal zoveel als mogelijk worden geprobeerd om optimalisaties te vinden van bepaalde systemen, een techniek die ook al bij de begrotingscontrole werd gehanteerd.

Voorbeelden daarvan zijn de dna-tests die werden gerationaliseerd door gebruik te maken van een soort ranglijst en de kosten voor telefoontap die werden gedrukt door tarieven te heronderhandelen met de operatoren. Bedoeling is ook het budgetbeheer binnen Justitie te verbeteren. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners