38-urenweek niet heilig voor Vlaming

03/10/16 om 07:18 - Bijgewerkt om 07:18

De Vlaming staat niet afkerig tegen een hervorming van de 38-urenweek. Dat blijkt uit een peiling bij 1.500 Vlamingen, die oppositiepartij Groen bestelde bij onderzoeksbureau iVox.

38-urenweek niet heilig voor Vlaming

38-urenweek niet heilig voor Vlaming © Belga

Ondanks de manifestaties door de bonden vorige week, vindt slechts ongeveer de helft van de Vlamingen (52 procent) de volledige afschaffing van de 38-urenweek een slecht idee, zo berichten De Morgen en Het Laatste Nieuws. Meer dan 60 procent blijkt voorstander van een systeem waarbij in overleg tussen werknemers en werkgevers tot 45 uur per week gewerkt moet worden als het druk is, en minder als het kalm is. Zelfs wanneer de werkgever eenzijdig kan bepalen hoe de verdeling van de uren gebeurt, kunnen meer dan vier op de tien Vlamingen zich nog vinden in het voorstel.

Geen vertrouwen in Van Overtveldt

Op andere punten kan het beleid van de regering-Michel op heel wat minder bijval rekenen. Zo vindt de overgrote meerderheid, liefst 81 procent, dat grote bedrijven als eerste profiteren van het regeringsbeleid en is slechts een kwart van mening dat de federale regering opkomt voor de belangen van de gewone burger. Kop van Jut is financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA): amper 31 procent van de Vlamingen heeft vertrouwen in zijn beleid.

(Belga/SK)

Onze partners