339 migranten beboet die zich te weinig inspannen om in te burgeren

10/10/16 om 16:02 - Bijgewerkt om 16:01

In een half jaar heeft de Vlaamse Overheid 339 migranten van buiten Europa beboet omdat ze te weinig inspanningen leveren om onder andere Nederlands te leren. Eén persoon kreeg de maximumboete van 5.000 euro.

339 migranten beboet die zich te weinig inspannen om in te burgeren

Liesbeth Homans (N-VA), Vlaams minister van Binnenlands Bestuur © BELGA

De cijfers verschenen maandag in Gazet van Antwerpen. Sinds februari van dit jaar kunnen inburgeraars die onvoldoende inspanningen leveren een boete krijgen tussen 50 en 5.000 euro. Tot nu toe kregen 339 migranten zo'n boete, onder wie één de maximumsom. 'In dat geval sleepten de inburgeringsproblemen al drie of vier jaar aan', verduidelijkt Kim Vandenbroucke, woordvoerder van Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA).

Het inburgeringstraject, met een cursus Maatschappelijke Oriëntatie en een cursus Nederlands, is al langer verplicht, sinds 2004. Sinds dit jaar hoort bij de cursus Nederlands ook een examen waarop je moet slagen. De boetes worden wel enkel opgelegd op basis van 'de inspanningen die in de inburgeraar levert en zijn deelname aan de lessen', niet op basis van het examen. 'Niet iedereen heeft dezelfde intellectuele capaciteiten', zegt Vandenbroucke.

Hoeveel cursisten er in totaal zijn, is niet bekend. Volgens het kabinet-Homans zijn er inmiddels al wel geen wachtlijsten meer, wat twee jaar geleden nog wel het geval was. De minister werkt al twee jaar aan een systeem om de inburgeringslessen de privatiseren. Dat zou in 2018 rond moeten zijn. (JVL)

Onze partners