300 GAS-boetes voor Antwerpenaren die huisvuil buitenzetten op 1 mei

02/05/13 om 18:04 - Bijgewerkt om 18:04

De stad Antwerpen heeft meer dan 300 Antwerpenaren een fikse GAS-boete gegeven omdat ze hun huisvuil hadden buitengezet op 1 mei, geen gewone woensdag, maar een feestdag. Op feestdagen werkt de reinigingsdienst niet, de GAS-ambtenaren dus wel.

300 GAS-boetes voor Antwerpenaren die huisvuil buitenzetten op 1 mei

© StampMedia

Op de stoep van heel wat Antwerpenaars stond woensdag het huisvuil buiten om te worden opgehaald, hoewel dat op een feestdag niet gebeurt. Medewerkers die normaal sluikstortafval opruimen, probeerden volgens de stad vergeefs al het buitengezette huisvuil alsnog op te halen.

GAS-ambtenaren
GAS-ambtenaren trokken er dan ook op uit om de nodige vaststellingen te doen; maar liefst 308 inwoners mogen zich verwachten aan een boete.

In Antwerpen wordt huisvuil wekelijks opgehaald, maar op feestdagen wordt gevraagd om het een dag later buiten te zetten. "Dat staat duidelijk aangegeven op de ophaalkalender", klinkt het bij de stad. "De dag nadien is er dan een sterk verhoogde inzet van de reinigingsdienst."

Sluikstortafval
Op woensdag 1 mei, steeds een officiële feestdag, was er blijkbaar toch opvallend veel huisvuil buitengezet. Om overlast te voorkomen, werden de medewerkers die anders sluikstortafval opruimen erop uitgestuurd. Zij zouden dat echter nauwelijks hebben kunnen bolwerken.

Bovendien kunnen zij alles slechts in één wagen laden, waardoor zelfs zorgvuldig gesorteerd afval weer bij elkaar komt als restafval. "Dat is niet enkel slecht voor het milieu, het kost ons ook meer voor de verwerking ervan", redeneert de stad.

Controles

GAS-ambtenaren, die sowieso vaak patrouilleren om zwerfvuil en sluikstorten te bestrijden, deden woensdag 308 vaststellingen. De Antwerpenaars in kwestie mogen een boete verwachten in verhouding met de ernst van de zaak en eventuele herhaling. De stad wijst erop dat ze ook op de eerstkomende feestdagen van 9 en 20 mei streng zal controleren. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners