300 euro boete voor bijzitter die 5 minuten te laat was

16/09/14 om 11:13 - Bijgewerkt om 11:13

In Luik is een bijzitter van de afgelopen verkiezingen van 25 mei veroordeeld tot een boete van 300 euro. De man was vijf minuten te laat aangekomen in het stembureau.

300 euro boete voor bijzitter die 5 minuten te laat was

© Belga

Een 25-jarige Luikenaar is door de correctionele rechtbank van Luik veroordeeld tot een boete van 300 euro met uitstel voor een derde, omdat hij te laat was opgedaagd als bijzitter voor de verkiezingen van 25 mei laatstleden.

De man was vijf minuten te laat aangekomen in het stembureau en verontschuldigde zich bij de voorzitter. Hij legde uit dat hij een verjaardagsfeestje had bijgewoond de avond voordien, en dat zijn wekker niet was afgelopen. De voorzitter gaf hem een preek over zijn plichten en verzekerde hem dat hij niet vervolgd zou worden.

Enkele maanden na de verkiezingen stelde het parket toch vervolging in. De motivering is dat de bijzitter door zijn te laat komen het goede functioneren van het stembureau in het gedrang had gebracht.

Het parket liet weten dat het zich niet zou verzetten indien de rechter zich mild zou tonen, maar de rechter sprak toch een vrij zware straf uit: een boete van 300 euro met uitstel voor een derde. De man moet ook de kosten van de gerechtelijke procedure betalen. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners