300.000 wapens in België 'verdwenen'

01/09/15 om 04:51 - Bijgewerkt om 04:51

De voorbije tien jaar zijn in België ongeveer 300.000 wapens van de radar verdwenen. Ze waren er nog voor de nieuwe wapenwet van 2006, maar tussen toen en nu zijn ze ergens verloren geraakt, blijkt uit de recentste cijfers van de Federale Wapendienst.

300.000 wapens in België 'verdwenen'

Wapens waarop onlangs in Tongeren beslag werd gelegd © BELGA

De kranten van Mediahuis en Sudpresse berichten over de wonderbaarlijke verdwijning.

Een groot deel ligt ergens op een zolder te roesten, maar experts schatten dat "zeker 100.000" van die wapens verzeild zijn geraakt in de illegaliteit. Lees: het criminele milieu.

In juni van dit jaar stonden 426.939 wapens geregistreerd, een pak minder dan de 889.937 van 2006. Die tuigen moesten allemaal opnieuw vergund worden door de strengere wapenwet, die er kwam na de dodelijke raid van Hans Van Themsche in Antwerpen. Meer dan 125.000 geweren en pistolen werden in die periode ingeleverd en vernietigd.

Tijdrovend

"Als we de rekening maken, komen we nog altijd aan meer dan 300.000 wapens die op de een of andere manier verdwenen zijn. Ze bestaan, maar niemand weet waar ze zijn en wie ze heeft", zegt Filip Ide, hoofd van de Federale Wapendienst in de kranten.

Ide denkt dat het merendeel van de 'verdwenen' wapens in Wallonië terug te vinden is. "Daar is het bezit van wapens meer verankerd in de cultuur en al generaties lang".

In principe is het mogelijk de lijsten van 2006 naast die van nu te leggen en pistool per pistool, geweer per geweer te kijken wat niet is aangegeven of binnengebracht. Maar dat is tijdrovend werk voor de politie, en de regering Michel heeft een nieuwe amnestieronde aangekondigd.

Waarom zoveel eigenaars hun wapens niet aangeven? Omdat ze schrik hebben dat ze geen vergunning zullen krijgen, volgens Ide. Sinds 2006 moeten ze redenen vinden waarom ze een wapen nodig hebben om zich te verdedigen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners