'3 miljoen euro teruggevorderd van 62 thuisverplegers'

15/12/15 om 05:13 - Bijgewerkt om 05:13

De ziekteverzekering eist 3 miljoen euro terug van 62 thuisverpleegkundigen omdat zij ruim drie jaar lang te veel hebben gefactureerd. Sommigen rekenden verzorgingen aan die ze niet hebben uitgevoerd. Het Riziv roept de hulp in van patiënten omdat er te weinig controleurs zijn.

'3 miljoen euro teruggevorderd van 62 thuisverplegers'

© BELGA

Dat melden meerdere kranten.

Bij een controle van de omzetcijfers uit de periode van begin 2012 tot mei dit jaar, heeft het Riziv vastgesteld dat 62 thuisverplegers veel meer aanrekenden dan is toegelaten. Het gaat stuk voor stuk om grootverdieners die door te frauderen jaarlijks meer dan 200.000 euro omzet bijeensprokkelden. De verpleegkundigen rekenden bijvoorbeeld zeven wasbeurten per week aan in plaats van de uitgevoerde vijf. Het Riziv roept nu patiënten op om mee een oogje in het zeil te houden.

"We hebben zelf amper 35 controleurs. Daar staan 25.000 thuisverplegers tegenover", zegt woordvoerder Eric Rossignol.

Scanners

De waakhonden van het Riziv ontdekten daarnaast nog dat dertien ziekenhuizen een deel van hun CT-scans veel te duur aanrekenden, waardoor de staatskas onterecht 3 miljoen euro lichter werd gemaakt. Het gaat om dure CT-scans van het midden- en binnenoor. Twaalf ziekenhuizen hebben hun fout erkend en inmiddels 2,8 miljoen euro teruggestort. Het laatste ziekenhuis krijgt tot vandaag de tijd hetzelfde te doen, anders wordt een gerechtelijke procedure opgestart.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners