257 gestrande Belgen moeten kerstavond in vliegtuig vieren (video)

24/12/14 om 16:09 - Bijgewerkt om 16:09

257 Belgische reizigers die in Mexico en op de Caraïben gestrand waren, zullen pas na middernacht landen op Brussels Airport. Hun terugvlucht heeft meer dan 24 uur vertraging opgelopen, waardoor de toeristen hun kerstavond noodgedwongen in het vliegtuig moeten doorbrengen.

257 gestrande Belgen moeten kerstavond in vliegtuig vieren (video)

© BELGA

Dat meldt touroperator Jetair. De in totaal 256 Belgische reizigers moesten normaal gezien al dinsdag aankomen vanuit het Mexicaanse Cancun en het Cubaanse Varadero, waar een tussenstop wordt gemaakt. Maar de krant Het Laatste Nieuws schreef dat de reizigers met een vertraging van meer dan 24 uur op Brussels Airport zouden landen. De oorzaak van de vertraging is een technisch probleem aan de startmotor van de prestigieuze Boeing Dreamliner. Er werd daarom een vervangtoestel ingezet.

'We maakten daarbij gebruik van een luchtvaartmaatschappij die normaal gezien niet op Cancun vliegt. Daardoor was er op die luchthaven geen vervangpersoneel aanwezig, waardoor we pas konden vertrekken nadat de bemanningsleden hun wettelijk verplichte rustpauze van 24 uur hadden genomen', zegt woordvoerder Hans Vanhaelemeesch van Jetair. Een sneller alternatief was volgens de woordvoerder niet voorhanden. 'We hebben de snelste oplossing gekozen'.

Extra vertraging

In Het Laatste Nieuws werd er nog vanuit gegaan dat het toestel om 21.30 uur op Brussels Airport zou aankomen, maar intussen is dat met een bijna drie uur uitgesteld, tot 00.25 uur. 'Die bijkomende vertraging is te wijten aan een dispuut bij de luchtverkeersleiding, maar intussen is dat alweer uitgeklaard', zegt Vanhaelemeesch.

Het toestel is momenteel op weg naar België, benadrukt de woordvoerder nog. Er is geen speciaal kerstmenu voorzien voor de gestrande reizigers, maar Jetair belooft een financiële compensatie voor de gedupeerde reizigers, 'ruimschoots voldoende voor een kerstmenu in een sterrenrestaurant'...

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

(Belga/KVDA)

Onze partners