"2011 wordt jaar van salarisklim"

05/04/11 om 11:26 - Bijgewerkt om 11:26

2010 was het laatste jaar waarin de salarissen stilstonden, vanaf dit jaar kunnen veel werknemers weer opslag verwachten. Tenminste als ze het juiste profiel hebben. Dat blijkt uit de jaarlijkse loonstudie van Berenschot die Knack deze week publiceert.

"2011 wordt jaar van salarisklim"

Wie verdient 10.058 euro bruto per maand? En wie maar 2101? Waar staat u op de loonlijst? En hoe groot is de kans dat u opslag krijgt in 2011? De antwoorden op al die vragen vindt u deze week in Knacks grote salarisenquête.

Vorig jaar bleven werkgevers, ongerust over verdere uitwassen van de financiële crisis, voorzichtig in hun salarispolitiek. Behalve voor enkele extreme knelpuntberoepen zat er in 2010 niet of nauwelijks opslag in. De salarismarkt stond voor het tweede jaar op rij stil en dat is erg uitzonderlijk.

Maar in 2011 wordt die status-quo gegarandeerd doorbroken, besluiten de analisten van het adviesbureau Berenschot bij de presentatie van hun jaarlijkse Loonstudie, die wordt opgesteld in samenwerking met humanresourcesspecialist Attentia.

De eerste cijfers van 2011 tonen immers een inhaalbeweging, niet abnormaal nadat de loonmarkt langere tijd bevroren was. Het gaat dan niet om grote collectieve salarisverhogingen, die zitten trouwens ook amper vervat in het Interprofessioneel Akkoord (IPA), maar personeelslid per personeelslid worden de lonen wel degelijk opgetrokken. Die trend is zo manifest dat Berenschot hem nu al in haar eerste datacollectie van 2011 ziet.

Specialistische beroepen die te maken hebben met geld en het onder controle krijgen van kosten hoorden bij de weinige stijgers in de Loonstudie van 2010. Tegelijk een uiting van de sfeer in de managementkamer. 'Het is een klassiek fenomeen: laagconjunctuur is altijd hoogconjunctuur voor economen, boekhouders en fiscalisten. Binnen elk bedrijf verschuift in crisisjaren de informele macht naar de financieel directeur en zijn personeel', verklaart Johan Vandepoel, senior consultant bij Berenschot. 'In goede jaren helt de balans over naar marketing, productie en verkoop. Dat de verkoopberoepen in 2010 al licht stegen, was dus een hoopgevend signaal. Je kunt het ook een normalisatie noemen, want zij waren een van de weinigen die er in de crisisjaren daadwerkelijk op achteruitgingen.'

Vanaf 2011 krijgen alle interessante profielen opslag, menen de analisten van Berenschot. 'De technische beroepen nemen het voortouw, maar eigenlijk zit er in de hele loonmarkt druk op de ketel. 2011 wordt een jaar van salarisklim. Het voorzichtigheidsbeginsel wordt niet helemaal terzijde geschoven; in het IPA maar ook in het sectorieel loonoverleg wordt 2011 nog ontzien. Maatregelen die structureel geld kosten, stelt men uit tot volgend jaar. Het wordt voorlopig meer à la tête du client, maar op lange termijn kan dat wel de hele arbeidsmarkt aansteken', zegt Berenschot-directeur Luc Vanophalvens.

(JVB)

Lees meer over:

Onze partners