200 gedetineerden krijgen week extra verlof wegens staking cipiers

10/06/16 om 09:42 - Bijgewerkt om 09:39

Zowat 200 gedetineerden krijgen nog een week extra penitentiair verlof omdat de cipiers in hun gevangenissen nog steeds aan het staken zijn.

200 gedetineerden krijgen week extra verlof wegens staking cipiers

Archiefbeeld: de gevangenis van Sint-Gillis © Belga

Zowat tweehonderd gedetineerden krijgen nog een week extra penitentiair verlof omdat de cipiers in hun gevangenissen nog steeds aan het staken zijn. Dat is bevestigd aan VRT Nieuws.

Eind mei werd al duidelijk dat sommige gevangenen zouden kunnen genieten van een extra lang penitentiair verlof, ongeveer 15 dagen in plaats van de gewoonlijke 36 uur. Alles had te maken met de staking in de - vooral Franstalige en Brusselse - gevangenissen, waardoor de toestand voor de gedetineerden stilaan onleefbaar werd. Ze kunnen ook nauwelijks tot geen bezoek ontvangen.

Hoewel in sommige gevangenissen de cipiers opnieuw aan het werk zijn gegaan, blijft de staking in andere instellingen na meer dan vijftig dagen voortduren. Daarom is beslist om enkele gedetineerden nog een week extra penitentiair verlof toe te kennen. Er zijn wel enkele voorwaarden verbonden aan het extra lange verlof.

Cipiers Dinant hervatten woensdag het werk

De cipiers van de gevangenis in Dinant gaan woensdag 15 juni opnieuw aan het werk. Dat hebben ze donderdag 9 juni bij stemming beslist. "We stoppen dinsdagavond (14 juni) met staken", zegt een vakbondsafgevaardigde van de CGSP (ACOD), Pascal Denis. Donderdag lieten ook de cipiers van Nijvel al weten dat ze maandag 13 juni weer aan het werk gaan.

De Franstalige christelijke en socialistische vakbond hadden eerder deze week een tegenvoorstel geformuleerd voor het protocolakkoord dat al is ondertekend door hun Vlaamse collega's en door de liberale vakbond. Maar premier Charles Michel (MR) maakte woensdag duidelijk dat er niet meer onderhandeld wordt. Daarop beslisten de twee Franstalige cipiersbonden om in elke gevangenis het personeel zelf te laten beslissen. (Belga/SD)

Onze partners