'20 meldingen van geweld tegen artsen sinds juni'

16/09/16 om 00:48 - Bijgewerkt om 00:48

De Orde der Geneesheren heeft twintig meldingen van geweldplegingen ontvangen sinds de oprichting van het meldpunt in juni dit jaar.

'20 meldingen van geweld tegen artsen sinds juni'

© Getty Images/iStockphoto

Dat meldt het vakblad De Specialist. Artsen kunnen bij het meldpunt feiten van geweld signaleren waarvan ze tijdens de uitoefening van hun beroep het slachtoffer werden.

Volgens De Specialist waren er in "zes of zeven" gevallen emotionele gevolgen en materiële schade of lichamelijke trauma's. In één geval verkeerde de arts in levensgevaar. Negentien meldingen kwamen van huisartsen, tegen één van een specialist uit een ziekenhuis. Van de meldingen van de huisartsen gingen er twee over geweld tijdens werk als controlearts.

Arbeidsongeschiktheid

Bij de andere slachtoffers werkt twee derde alleen in zijn of haar praktijk en één derde in een groepspraktijk. In tien gevallen werd het geweld in de dokterspraktijk gepleegd, in vijf gevallen bij de patiënt thuis. In vier gevallen kwam het tot verbaal geweld via de telefoon. Betwistingen in verband met arbeidsongeschiktheid zijn vaak de oorzaak van het geweld.

Volgens De Specialist is het aantal meldingen "naar alle waarschijnlijkheid een onderschatting van de werkelijkheid".

(Belga/RR)

Onze partners