20 maanden cel en 50.000 euro boete geëist tegen Laurent Louis

14/05/14 om 08:10 - Bijgewerkt om 08:10

Het openbaar ministerie heeft twintig maanden cel met uitstel en een boete van 50.000 euro geëist tegen Laurent Louis. Hij moet onder meer terechtstaan voor smaad aan het adres van premier Elio Di Rupo en heling in de zaak Dutroux.

20 maanden cel en 50.000 euro boete geëist tegen Laurent Louis

Laurent Louis en enkele van zijn fans doen de 'quenelle', een gebaar dat antisemitisch genoemd wordt en zou gebaseerd zijn op de nazi-groet. © BELGA

Het openbaar ministerie heeft voor de correctionele rechtbank van Brussel twintig maanden cel met uitstel en een boete van 50.000 euro geëist tegen Laurent Louis. Het federaal Kamerlid moet onder meer terechtstaan voor smaad aan het adres van premier Elio Di Rupo en heling in de zaak Dutroux.

Kamerlid Laurent Louis moet zich verantwoorden voor heling, laster en eerroof en het bekendmaken van de identiteit van slachtoffers van seksueel misbruik. Hij kwam in opspraak omdat hij op zijn website een oude lijst gepubliceerd had met namen van mensen die volgens hem pedofielen of oplichters waren.

In april 2012 verspreidde hij op een persconferentie ook stukken uit het dossier-Dutroux, waaronder beelden van de vermoorde meisjes Julie en Melissa.

Op 22 december 2012 beschuldigde hij ook premier Elio Di Rupo (PS) van pedofilie en het beschermen van pedofielen: 'Pedofielen worden beschermd door hooggeplaatste vrienden. Ze zitten op de belangrijkste functies in dit land. Denk maar aan de eerste minister, Elio Di Rupo.'Di Rupo stelde zich toen burgerlijke partij tegen Louis.. Het was de eerste keer in ons land dat een premier zich burgerlijke partij stelde tegen een Kamerlid.

In maart 2014 herhaalde Louis zijn verwijt aan het adres van de premier tijdens de plenaire vergadering. Hij sprak hem aan met 'meneer de pedofiel', waarop de Kamerzitting geschorst werd.

'Niet te identificeren bron'

Louis blijft overigens bij die beschuldigingen, zo zei hij in april aan de correctionele rechtbank in Brussel. Wat zijn eerrovende beweringen over politieke vooraanstaanden betreft, zei Louis dat hij een e-mail had ontvangen van 'een niet te identificeren bron' die 'een lijst van bokkesprongen en corruptie van Belgische politieke kopstukken' bevatte. 'Ik heb die gepubliceerd op mijn blog op 12 april 2013 zonder te weten of die lijst ook klopt met de waarheid', zei Louis.

Ook Le Soir-journalist Marc Metdepenningen heeft zich burgerlijke partij gesteld tegen Louis, omdat het Kamerlid hem er al jarenlang van beschuldigt pedofilienetwerken te beschermen.

20 maanden cel en 50.000 euro boete

Naast een gevangenisstraf van 20 maanden met uitstel, vraagt het openbaar ministerie ook een boete van 50.000 euro. De substituut-procureur des Konings verklaarde in de rechtbank dat Louis er een zeer bijzondere interpretatie van de waarheid op nahoudt. 'Om zijn eigen doelstellingen te bereiken heeft hij lak aan het recht, aan respect en aan de verantwoordelijkheden die bij zijn functie horen', zo klinkt het.

Ongeveer zeventig mensen hebben voor het Brusselse justitiepaleis ook betoogd om hun steun te betuigen met de onafhankelijke volksvertegenwoordiger. De betogers wilden daarna ook de zitting in de rechtbank bijwonen, maar de politie heeft hen de toegang tot het gebouw ontzegd.

Louis nodigt ook in het parlement vaak zijn 'fans' uit. Die werden tijdens de laatste zitting van deze legislatuur uit de publiekstribunes verwijderd wegens ongepast gedrag.

Omstreden Kamerlid

Louis raakte onverwacht in de Kamer verkozen vanop een lijst van de Parti Populaire van Mischaël Modrikamen. Daar werd hij echter snel buitengegooid, waarop hij ging zetelen als onafhankelijke. Hij zou dan opkomen bij deze verkiezingen op de lijst Islam, maar werd ook daar nog voor alles rond was de deur gewezen. Nu voert Louis campagne met zijn nieuwe partij Debout les Belges.

Complottheorieën, antisemitisme en beschuldigingen

Het discours van Louis bestaat vooral uit complottheorieën, antisemitisme en beschuldigingen. Zijn tussenkomsten in de Kamer leveren hem vaak een reprimande van de Kamervoorzitter op, en hoongelach van de parlementsleden. Louis zal wellicht niet opnieuw verkozen raken.

Recent kwam hij in de pers omdat een congres van zijn partij ('Eerste Europees congres van de dissidentie') verboden werd en Louis en zijn aanhangers met het waterkanon tot bedaren gebracht moesten worden. De burgemeester van Anderlecht Eric Tomas (PS) had het antisemitische congres verboden. 'België is een dictatuur,' vond Louis daarvan.

Lees meer over:

Onze partners