'20.000 Nederlanders in Vlaamse scholen'

28/11/14 om 05:12 - Bijgewerkt om 05:12

Er is een toenemend aantal Nederlanders in Vlaamse scholen. Volgens cijfers van het ministerie van Onderwijs zijn het er momenteel 20.000. De toeloop zou Vlaanderen 134 miljoen euro kosten.

'20.000 Nederlanders in Vlaamse scholen'

© Belga

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Het gaat om Nederlanders die in België of in Nederland wonen. Ze schrijven zich in toenemende mate in voor lager, secundair, hoger of volwassenenonderwijs.

In ­totaal gaan zo'n 20.000 Nederlanders in Vlaanderen naar school, zo blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Koen Daniëls (N-VA) opvroeg bij het departement Onderwijs.

'Extra kost'

De Nederlanders ­appreciëren vooral de kwaliteit van het Vlaams onderwijs, maar voor het hoger onderwijs speelt ook het inschrijvingsgeld een rol. In Nederland betaal je meer dan 1.900 euro inschrijvingsgeld, tegenover 620 euro in België (wat wordt opgetrokken tot 890 euro).

De extra kost voor het Vlaams onderwijs van de Nederlandse leerlingen is volgens Daniëls begroot op 134 miljoen ­euro. Hij wil dat daarover met Nederland wordt gepraat. Onze noorderburen besparen volgens hem op zaken waarover verdragen met Vlaanderen bestaan.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners