‘2,7 kilo onbetaalde facturen’, tolken protesteren voor Brussels justitiepaleis

Koen Geens, minister van Justitie © Belga

Tientallen gerechtstolken hebben voor het Brusselse justitiepaleis een protestactie gehouden omdat ze al maandenlang niet betaald zijn. ‘Hier staan mensen die nog betaald moeten worden voor prestaties uit 2011’, klinkt het. Minister van Justitie Koen Geens wil samen oplossingen zoeken.

Een 30-tal gerechtstolken hebben voor het Brusselse justitiepaleis een protestactie gehouden. Ze vinden het niet kunnen dat ze al maandenlang niet betaald zijn voor hun prestaties en dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) aankondigde dat ze ten vroegste in maart 2015 opnieuw betaald zouden worden. Bovendien klagen de tolken het volslagen gebrek aan enige vorm van statuut aan. Net vandaag stonden twee gerechtstolken die door de achterstallige betalingen van justitie failliet gegaan waren, terecht voor faillissementsmisdrijven.

Celstraf na faillissement

Het koppel werkte als gerechtstolk en had daarvoor een bvba opgericht. In 2010 ging die failliet, mede doordat Justitie hen nog 12.000 euro schuldig was. De maanden voordien was het koppel er dan ook niet in geslaagd de boekhouder te betalen, zodat de boekhouding niet correct was bijgehouden en de jaarrekeningen niet waren neergelegd. De curator van het faillissement diende klacht tegen hen in, maar intussen is er met die curator een akkoord bereikt. Het parket vraagt enkel gevangenisstraffen met uitstel. Het vonnis valt op 17 december.

“Dat is de realiteit”, klinkt het bij de gerechtstolken die voor het paleis staan te protesteren. “Hier staan mensen die nog betaald moeten worden voor prestaties uit 2013, 2012 én 2011. Als er geen structurele oplossing gevonden wordt, zullen er nog faillissementen volgen.”

2,7 kilo onbetaalde facturen

Een tolk had voor 2,7 kilo aan onbetaalde facturen bij. “En dat is nog maar een deel”, zei de man. “Justitie moet mij een bedrag met vier nullen.” Volgens de tolken wordt het ook de hoogste tijd dat er werk wordt gemaakt van een officieel statuut, waarbij ze niet meer per minuut betaald worden voor bepaalde prestaties, en erkend worden als professionele medewerkers van justitie.

Geens heeft ondertussen gereageerd op een open brief van de tolken. Maandag zou hij met hen overleg plegen over mogelijke oplossingen. Kamerlid Sonja Becq, een partijgenote van Geens, wijst erop dat een wetsvoorstel van haar door het parlement is goedgekeurd dat een echt statuut ontwikkelt voor gerechtstolken en gerechtsdeskundigen. Dat moet legitimiteit scheppen voor een betere vergoeding en tijdige betaling voor de geleverde prestaties.

‘Voor onbepaalde tijd vooruitgeschoven’

De wet is echter nog niet gepubliceerd in het Staatsblad omdat de minister van Justitie eerst het digitaal register wil bestuderen waarin alle namen van erkende tolken en deskundigen wordt opgenomen. De wet voorziet in de oprichting van dat register. “Speciaal op vraag van het vorige kabinet van Justitie voorzagen wij een lange periode van inwerkingtreding van de wet. Nu lijkt het dossier voor onbepaalde tijd vooruitgeschoven”, zegt Becq. “Toch heb ik begrip voor de situatie, gezien de budgettaire omstandigheden. We rekenen er wel op dat deze minister van Justitie hier werk van maakt, net zoals van het inlossen van de achterstallige facturen van justitie.” (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content