'2.500 extra opvangplaatsen voor asielzoekers'

04/08/15 om 05:07 - Bijgewerkt om 05:07

De regering-Michel gaat 2.500 extra opvangplaatsen creëren voor asielzoekers. Het pas gesloten terugkeercentrum in Holsbeek wordt opnieuw geopend.

'2.500 extra opvangplaatsen voor asielzoekers'

Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor asiel en migratie © BELGA

Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Maandag dienden 265 mensen een asielaanvraag in. Aan dat tempo dreigt er tegen begin september een acuut opvangtekort. België beschikt over een capaciteit van 18.400 plaatsen. Die zijn nu nagenoeg allemaal bezet. Om te vermijden dat duizenden asielzoekers de winter in de vrieskou moeten doorbrengen, voorziet de regering op korte termijn zowat 2.500 extra opvangplaatsen. Die komen er deels in legerkazernes, deels in bestaande opvangcentra zoals die van het Rode Kruis én in het terugkeercentrum van Holsbeek. Dat laatste wordt heropend.

Op straat slapen

De regering had een buffer van 80 miljoen voorzien voor crisisopvang. Die buffer zal nu worden aangesproken. De extra opvangplaatsen kosten elke drie maanden 15 à 20 miljoen, zegt staatssecretaris Theo Francken (N-VA) in de kranten.

De massale toestroom van asielzoekers heeft er maandag trouwens voor gezorgd dat niet elke aanvraag behandeld kon worden: de dienst Vreemdelingenzaken stuurde een 50-tal mensen de straat op, met de vraag om donderdag terug te komen. Dat berichten De Standaard en Het Nieuwsblad.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners