2.000 meisjes in België lopen gevaar op besnijdenis

08/04/13 om 09:24 - Bijgewerkt om 09:24

Ondanks een wettelijk verbod, lopen in België 2.000 meisjes het risico om genitaal verminkt te worden.

2.000 meisjes in België lopen gevaar op besnijdenis

© Reuters

Er zijn in België naar schatting 2.000 meisjes die het risico lopen genitaal verminkt te worden. De meeste van hen wonen in Brussel, maar ook in Antwerpen lopen honderden meisjes gevaar om besneden te worden. Dat schrijft Gazet van Antwerpen.

De hulporganisatie GAMS gaat zich nu sterker concentreren op de aanpak van de problematiek in Vlaanderen. Het aantal vrouwen in ons land dat besneden is, is de afgelopen tien jaar volgens schattingen verdrievoudigd tot zowat 6.000.

In 2010 werden 8.235 Belgische vrouwen besneden of ermee geconfronteerd. Onder hen 1.000 pasgeborenen. Dat zei de Brussels volksvertegenwoordigster Gisèle Mandaila (FDF) in 2012.

Clandestiene verminkingen

Het gaat niet alleen om vrouwen die in hun land van herkomst genitaal verminkt werden en daarna in ons land terechtkwamen, maar ook om vrouwen en meisjes die in België geboren zijn. Vaak laten hun ouders hen tijdens vakanties in hun land van origine besnijden.

Maar er vinden ook clandestiene verminkingen in ons land plaats. Nochtans bestaat er sinds 2001 in België een wet die genitale verminking bij vrouwen verbiedt. Daar staan gevangenisstraffen tot zeven jaar op.

Lees meer over:

Onze partners