18 maanden cel voor Syriëstrijder Brian De Mulder

03/01/14 om 10:42 - Bijgewerkt om 10:42

De Antwerpse rechtbank heeft Syriëstrijder Brian De Mulder tot 18 maanden cel veroordeeld voor drugshandel.

18 maanden cel voor Syriëstrijder Brian De Mulder

Brian De Mulder © /

De Antwerpse strafrechter heeft Syriëstrijder Brian De Mulder (20) uit Antwerpen bij verstek veroordeeld tot achttien maanden cel en 6.000 euro boete voor het verhandelen van cocaïne. De rechtbank beval ook zijn onmiddellijke aanhouding.

Zijn medebeklaagde Mohamed E.A. (22) kreeg een werkstraf van 180 uur en een boete van 6.000 euro, waarvan 1.500 euro effectief.

De politie had de beklaagden op 2 juni 2012 betrapt toen ze in hun Volkswagen Golf een drugsdeal afsloten met een klant in de Weverfabriekstraat. Beiden werden opgepakt en met de combi overgebracht naar het commissariaat.

'God weet waar hij mag zitten'

De twee hadden nog snel 26 gebruikersdosissen cocaïne weg gegooid, goed voor 18,2 gram in totaal. De Mulder had verder 125 euro op zak, Mohamed E.A. 1.000 euro in kleine coupures. Een huiszoeking bij die laatste leverde nog eens 1.690 euro op, verstopt in videocassettes. Bij De Mulder werden verschillende gsm-toestellen aangetroffen.

Volgens het openbaar ministerie was het duidelijk dat de twee een drugshandeltje hadden opgezet. Mohamed E.A. betwistte dat niet en vroeg de rechtbank om hem een werkstraf op te leggen, die hij ook kreeg.

Brian De Mulder zit sinds januari in Syrië en stuurde dan ook zijn kat naar de rechtbank. Het openbaar ministerie vorderde zijn onmiddellijke aanhouding, want "God weet waar hij mag zitten". De rechtbank ging op de vraag in. (Belga/TE)

Onze partners