175 apotheken moeten door crisis sluiten

© Belga

In de volgende vier jaar zullen 175 apotheken onherroepelijk hun deuren moeten sluiten, voorspelt professor Yannik Biot.

In de volgende vier jaar zullen 175 apotheken onherroepelijk hun deuren moeten sluiten. Dat voorspelt professor Yannik Biot, hoogleraar aan de UCL in het vakblad ‘de Apotheker’. Oorzaak: de rechtstreekse maar ook onrechtstreekse gevolgen van de crisis.

Grootste slachtoffers zullen de kleine apotheken in de grote steden zijn. “Eerste oorzaak zijn de fiscale maatregelen die de apotheker en zijn apotheek rechtstreeks treffen”, zegt Biot. “Denken we maar aan de kosten van de indexering, de geringere voordelen voor een apotheker die boven zijn zaak woont, de druk die op de geneesmiddelenprijzen ligt waardoor geneesmiddelen voor de patiënt (en de gemeenschap) goedkoper zullen worden, maar waardoor de marge voor de apotheker ook kleiner wordt.”

Maar er zijn ook onrechtstreekse gevolgen van de crisis. Het consumptiegedrag van de patiënt bijvoorbeeld. Nu al wordt het duidelijk dat mensen minder snel naar de dokter trekken, minder snel een voorschriftenbriefje ook voor een geneesmiddel gaan inruilen en minder snel gespecialiseerde extraatjes in de apotheek gaan kopen.

“Als we dan de som gaan maken voor een apotheek met een gemiddelde omzet en een gemiddelde marge, dan zien we een impact van 5,63 procent. De marge daalt daardoor van 25 procent naar 23,5 procent. Als we deze lijn doortrekken, dan mogen we verwachten dat de volgende vier jaar ongeveer 175 apotheken hun deuren zullen moeten sluiten. Vaak gaat het om kleinere apotheken in grote steden die in de laatste zeven jaar zijn overgenomen en waarbij de apothekers – na de overname – nog niet de tijd hebben gehad om de omzet behoorlijk op te trekken.” (DDP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content