Live 16 arrestaties bij grootscheepse antiterreuractie - Salah Abdeslam nog voortvluchtig

16/11/15 om 11:51 - Bijgewerkt op 23/11/15 om 08:01

Bij een massale politieactie in Brussel en Charleroi zijn 16 mensen opgepakt. Er viel één lichtgewonde. Salah Abdeslam was niet bij de arrestanten. Volg het live.

16 arrestaties bij grootscheepse antiterreuractie - Salah Abdeslam nog voortvluchtig

© REUTERS

 • Kevin Van der Auwera

  Openbaar vervoer: wat rijdt wel/niet in Brussel?

  Als gevolg van de hoogste terreurdreiging in Brussel is het openbaar vervoer in de hoofdstad verstoord. Een overzicht.

 • Rudi Rotthier

  Belgische poezen worden opgemerkt in de rest van de wereld

  Nadat de autoriteiten hadden gevraagd om tijdens de huiszoekingen geen informatie over sociale media te versturen, werden, onder de hashtag #BrusselsLockdown massaal min of meer op de situatie aansluitende beelden van poezen verstuurd. Dat werd tot in de VS geapprecieerd, waar onder meer nieuwssite Buzzfeed over het fenomeen berichtte. In Australië haalde het tv-zender ABC. En het fenomeen kreeg internationaal enige navolging. Het wordt omschreven als een uiting van Belgisch surrealisme. Lees er hier meer over.

 • Rudi Rotthier

  La Libre Belgique: Abdeslam mogelijk gesignaleerd in Luik

  Meer nieuws over Luik. Daar kwamen ook speciale politie-eenheden in actie, maar van die actie maakte het federaal parket in het vrijgegeven communiqué geen melding. Volgens de lokale politie van Luik was er geen verband met de huiszoekingen in Brussel of Charleroi. De krant La Libre Belgique meldt dan weer dat er rond 19u30 zondagavond een "verdacht individu" werd gelokaliseerd op de Tongerse Steenweg in Rocourt (Luik). "Het kan om Salah Abdeslam gaan". Maar, zo gaat de krant verder, "hij is er in geslaagd om te vluchten, aan boord van een BMW type 3 of 5. Hij zou de E40 richting Duitsland genomen hebben. De politie heeft geprobeerd hem klem te rijden in Barchon. Zonder succes".

  Deze informatie, schrijft Belga, kon niet bevestigd worden. In de versie van La Libre is het bericht ook behoorlijk voorwaardelijk. Ook andere Franstalige media melden dat Abdeslam mogelijk in Luik gesignaleerd is. Alle even voorwaardelijk.

 • Rudi Rotthier

  Geen sprake meer van Luik

  In de loop van zondagavond werd aangegeven dat zowel in het Brussels Gewest als in Charleroi en Luik politieacties aan de gang waren. In het communiqué van het parket is geen sprake meer van Luik.

 • Rudi Rotthier

  Massale actie, arrestaties, geen explosieven of wapens

  Over wat er op de persconferentie van het parket werd gezegd over de massale actie met huiszoekingen, leest u hier meer.

 • Rudi Rotthier

  16 mensen opgepakt, niet Abdeslam

  Het wordt geen persconferentie, er wordt alleen een communiqué voorgelezen.

  Er zijn in het Brusselse 19 huiszoekingen verricht, en in Charleroi 3, die zonder incidenten zijn verlopen. Daarbij werden 16 mensen opgepakt. Er viel één gewonde. Een auto reed in op de politie. Die schoot, en een inzittende werd lichtgewond.

  Er zijn bij de huiszoekingen geen wapens of explosieven gevonden.

  Bij de arrestanten was niet Salah Abdeslam, de voortvluchtige verdachte van de aanslagen in Parijs.

 • Rudi Rotthier

  Belga: 15-tal arrestaties, één verdachte lichtgewond

  Het persagentschap Belga meldt op basis van een 'goede bron' dat 'een 15-tal personen is opgepakt'. Eén verdachte werd volgens deze bron lichtgewond.

  De persconferentie van het parket begint.

 • Rudi Rotthier

  VRT: meerdere arrestaties maar niet Salah Abdeslam

  Volgens Caroline Vanden Berghe, Justitiespecialist van de VRT, zijn er bij de politieacties op 5 plaatsen in het Brusselse meerdere arrestaties gebeurd, maar is de voortvluchtige Salah Abdeslam niet bij de arrestanten.

 • Rudi Rotthier

  12.000 oproepen naar crisisnummer

  Het noodnummer 1771 heeft zondag 12.000 oproepen binnengekregen, meldt het Crisiscentrum.

 • Rudi Rotthier

  Politieacties: ook in Molenbeek en Schaarbeek

  Ook in Molenbeek en Schaarbeek waren er langdurige en grootschalige politieacties, meldt de VRT. Volgens die bron komt er om 0u30 uitleg van het parket, en niet om middernacht, zoals Belga eerder aangaf.

  VRT, VTM en Radio1 zenden de persconferentie van het parket live uit.

 • Rudi Rotthier

  Treinstaking in Doornik en Namen

  In sommige opzichten blijft het leven zijn normale gang gaan, of zijn normale onderbrekingen kennen. In de regio Doornik is het treinverkeer sinds 22 uur onderbroken voor een geplande intersectorale staking in Namen, Charleroi en Doornik.

  Wat de impact in de andere steden is, is nog niet duidelijk. "Er zullen zeker treinen worden afgeschaft of beperkt worden", aldus ACOD-Spoor, maar daar zal pas later meer duidelijkheid over ontstaan. Ook de buschauffeurs staken.

  De actie wordt georganiseerd door de socialistische en christelijke vakbond, die hiermee protesteren tegen de besparingsmaatregelen van de federale regering.

  (Belga)

 • Rudi Rotthier

  Politieacties in Brussel afgelopen

  De politieacties in Brussel zijn afgelopen. Om middernacht geeft het federaal parket volgens Belga een persconferentie. Er waren op meerdere plaatsen in de hoofdstad zoekacties van politie, ondersteund door militairen. Straten werden afgezet, onder meer in de buurt van de Zuidstraat en de Wolvengracht, waar het Radisson-hotel een tijd in lockdown was - niemand mocht er in of uit. Niet, volgens VTM, omdat er verdenkingen in het hotel bestonden, maar omdat er in de buurt rond het hotel een actie aan de gang was.

  De VRT meldt dan weer dat tijdens de acties "huiszoekingen en mogelijk ook arrestaties" zijn gebeurd.

  Eerder was bericht dat ook in Charleroi en Luik politieacties aan de gang waren.

  Op meerdere plaatsen in het Brussels Gewest werden straten afgezet

  Op meerdere plaatsen in het Brussels Gewest werden straten afgezet © AFP

 • Rudi Rotthier

  Politieactie in Luik

  Belga meldt dat behalve in Brussel en Charlerloi nu ook een politieactie aan de gang is in Luik. Ook daarover: radiostilte.

 • Rudi Rotthier

  Nog altijd radiostilte over politieactie

  In het centrum van Brussel is sinds 20 uur of zo een politieactie aan de gang. Er worden geen nadere gegevens verstrekt, buurtbewoners en andere aanwezigen wordt gevraagd om niet te tweeten over wat er aan de gang is, en zeker geen precieze gegevens via sociale media door te geven. Enkele straten zijn afgezet.

 • Rudi Rotthier

  Meer scholen in Vlaamse rand blijven dicht

  In de Vlaamse rand kondigen ook de scholen Campus Wemmel en het KTA Pro Technica uit Halle aan dat ze maandag de deuren sluiten. Eerder maakten de gemeentebesturen van Dilbeek en Vilvoorde bekend dat alle scholen op hun grondgebied maandag gesloten blijven.

  De technische school KTA Pro Technica meldt op haar website dat de onderwijsinstelling morgen gesloten zal zijn 'omdat momenteel door de nieuwbouwwerken de school niet goed kan afgesloten worden'. "De leerlingen begeven zich zeker niet naar Halle, maar zijn verplicht thuis te blijven", aldus de school op haar website.

  (Belga)

 • Rudi Rotthier

  Bart Peeters brengt antiterreurlied: 'Hemel'

  Op de Facebookpagina van Bart Peeters heeft diens broer en manager Stijn een lied gedeeld dat de zanger schreef naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. Hij zong het zaterdag in Dilbeek, in de woorden van Stijn "op een steenworp van Molenbeek. Politie in kogelvrije vesten aan de deur. Toch een beetje spanning in de zaal".

  Het lied, dat 'Hemel' heet, bevat deze zinnen:

  "Die heilige geschriften zijn verwarrend en oud. Er staat niet geschreven dat elke zot mag misbruiken en moorden, in de naam God. Want God is liefde, en zeker geen haat. Geen reden voor misbruik, of een nep-kalifaat. Het staat in de Bijbel, en in de Koran, zonder liefde kan de hemel niet bestaan".

 • Rudi Rotthier

  VBO roept op tot berekende waakzaamheid; Unizo opent infolijn

  "We moeten met zijn allen zeer alert en waakzaam blijven, maar paniek en hysterie vermijden waardoor Brussel en het land economisch dreigen plat te liggen." Dat zegt het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

  Het VBO raadt bedrijven en organisaties een "berekende waakzaamheid" aan. "Daartoe kan men, waar mogelijk, bijvoorbeeld overwegen om de arbeidsorganisatie dusdanig aan te passen dat het werk bijvoorbeeld vanop afstand of vanuit decentrale werkplaatsen kan uitgevoerd worden, of om eigen verscherpte waakzaamheidsprocedures uit te werken".

  Unizo stelt haar ondernemerslijn open als meldpunt voor (Brusselse) ondernemers. Dat gebeurt, meldt de organisatie, in samenspraak met Binnenlandse Zaken.

  Ondernemers kunnen op het gratis nummer 0800 20 750 terecht met hun vragen en krijgen via deze weg informatie over de te nemen maatregelen, aldus Unizo. Unizo heeft ook een speciale webpagina met informatie rond het dreigingsniveau. Men roept de leden ook op om geleden schade door te geven om een zicht te krijgen op eventuele compensatiemaatregelen. De organisatie zal naar eigen zeggen aan de RVA vragen om tijdelijke werkloosheid toe te laten aan ondernemingen gevestigd in het Brussels Gewest wegens het afgekondigde terreuralarm.

  (Belga)

 • Rudi Rotthier

  Vlaamse overheid in Brussel zal werken, met optie voor telewerk

  De gebouwen van de Vlaamse overheid in Brussel zullen morgen geopend zijn. Het werk en de dienstverlening lopen gewoon door. Dat meldt Martin Ruebens, de secretaris-generaal van het Departement Diensten van het Algemeen Regeringsbeleid.

  De veiligheidsdiensten voorzien extra bewaking aan de ingang van de gebouwen. Leidend ambtenaren kunnen wel beslissen om hun personeel zo veel mogelijk te laten telewerken. Aan alle leidend ambtenaren wordt gevraagd te beslissen over het al dan niet oproepen tot maximaal telewerk in hun entiteit en om die beslissing zo snel mogelijk aan hun personeel te communiceren, aldus een mededeling.

  (Belga)

 • Rudi Rotthier

  Ook Dilbeek sluit scholen - Dienst Vreemdelingenzaken dicht

  De gemeente Dilbeek, aan de rand van het Brussels Gewest, houdt de scholen maandag dicht. Er wordt geen opvang voorzien, laat de gemeente op haar website en via Twitter weten.

  "Er is op dit moment onvoldoende tijd om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen en er is waarschijnlijk geen extra steun mogelijk van de federale regering. Daarom werd uit veiligheidsoverwegingen beslist om alle Dilbeekse scholen op 23 november gesloten te houden. In de loop van maandag zal, samen met de directies, bekeken worden of de scholen op dinsdag op een veilige manier kunnen heropenen", aldus het gemeentebestuur van Dilbeek. Eerder kondigde Vilvoorde aan dat ook daar de scholen dicht blijven.

  Bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) is het asielloket maandag gesloten, zegt de bevoegde staatssecretaris Theo Francken op Twitter.

Onze partners