Grootste zwarte lijst ter wereld: ‘Slechts één van veel bronnen voor opstellen risicoprofiel’

© Getty Images/iStockphoto

De ‘grootste zwarte lijst ter wereld’ van World-Check, waarop bijna 16.000 Belgen figureren, is slechts één van de vele bronnen die Belgische grootbanken gebruiken om een risicoprofiel op te stellen van hun klanten. Dat zegt Isabelle Marchand, woordvoerster bij sectorfederatie Febelfin. ‘Het is niet omdat je op die ene zwarte lijst staat, dat je automatisch geweerd wordt als klant’, klinkt het.

Zakenkrant De Tijd kon samen met verschillende internationale media de hand leggen op de zwarte lijst van World-Check. Op de lijst staan 15.833 Belgen, onder wie heel wat landgenoten die onterecht of op basis van foute informatie gebrandmerkt worden als risicoklanten.

De Belgische grootbanken KBC, BNP Paribas Fortis, Belfius en ING gebruiken de lijst wanneer ze een risicoprofiel opstellen van potentiële klanten en kunnen mensen op basis daarvan weigeren. Maar dat gebeurt niet zomaar, meent Marchand. ‘De lijst is slechts één van de vele bronnen die banken gebruiken om klanten te identificeren en een risicoprofiel op te stellen, zo is er bijvoorbeeld ook nog de informatie van de Belgische staat’, zegt ze.

Bovendien springen de banken erg voorzichtig om met de informatie van World-Check. ‘Ze voeren altijd nog een eigen onderzoek om na te gaan of er een reëel risico is. Het is niet omdat je op die ene zwarte lijst staat, dat je automatisch wordt geweerd als klant.’

Van Pfaff tot De Kock

De World-Check lijst wordt in 170 landen door alle grootbanken en meer dan 6.000 andere bedrijven gebruikt om te weten welke klanten, sollicitanten en zakenpartners een ‘risico’ vormen, gaande van ‘politiek gevoelig’ tot mensen gelinkt aan criminaliteit en terrorisme.

Internationaal onderzoek onthult dat heel wat mensen onterecht op de lijst staan. Zo staan er Belgen in de categorie ’terrorisme’ die zijn vrijgesproken of nooit zijn vervolgd. Zelfs de Moslimliga stond op de lijst.

Ook de Brusselse rechter Christine Schurmans belandde onterecht op de lijst ‘financiële criminaliteit’. Celebrity’s als Jean-Marie Pfaff, Véronique De Kock en Hans Otten worden om twijfelachtige redenen als risicovol bestempeld.

Toch bevestigen de Belgische grootbanken dat ze World-Check gebruiken om klanten te screenen. Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Privacycommissie, gaat de kwestie aankaarten bij de banken.

In een reactie zegt World-Check dat het iedereen aanmoedigt het bedrijf te contacteren als ze onterecht op de zwarte lijst staan.

Partner Content