15.615 autobestuurders geflitst tijdens flitsmarathon

18/04/14 om 17:24 - Bijgewerkt om 18:19

De politie heeft tijdens de landelijke flitsmarathon 3,9 procent van de autobestuurders geflitst met een mobiele camera.

15.615 autobestuurders geflitst tijdens flitsmarathon

© Belga

De flitsmarathon van de "Ik flits mee"-campagne van donderdag liep vrijdag om 6 uur af. De politie heeft tijdens die landelijke actie 3,9 procent van de autobestuurders geflitst met een mobiele camera. Exact 398.485 voertuigen werden gecontroleerd, waarvan er 15.615 te snel reden.

In totaal namen 700 agenten deel aan de actie, afkomstig uit 131 politiezones en van de federale wegpolitie. Er stonden ruim 500 mobiele camera's opgesteld. 72 bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren. De cijfers van de vaste camera's ontbreken nog.

Tijdens de flitsmarathon, die 24 uur lang duurde, werd ook gecontroleerd op plaatsen die door burgers konden aangegeven worden tijdens een campagne, die liep van 31 maart tot en met 10 april. Dat leverde 51.767 dergelijke flitslocaties op.

De politie zegt in een persbericht dat de bewustmakingsactie als uiteindelijke doel had om de veiligheid op onze wegen te verbeteren en om het aantal slachtoffers bij ongevallen te doen dalen. Daarnaast was het volgens de politie merkbaar dat tijdens de flitsmarathon heel wat bestuurders zich aan de snelheidsbeperking hielden. "Ook dit was één van de beoogde resultaten: bestuurders laten aanvoelen dat - als iedereen zich aan de snelheidsbeperkingen zou houden - het aangenamer en vooral veiliger rijden is. Hopelijk is dit een stimulans om, ook buiten de flitsmarathon, de snelheidsbeperkingen te respecteren."

De lijst met door burgers aangegeven locaties blijft ook na de actie "een interessant werkdocument voor de toekomstige flitslocaties". "Alle partners die betrokken waren bij deze campagne gaan nu de hele actie analyseren. Op basis daarvan zal bepaald worden op welke wijze deze actie een vervolg krijgt."

Lees meer over:

Onze partners