11 juli: VVB bezorgd over België en de EU

11/07/12 om 00:24 - Bijgewerkt om 00:24

Het federale BHV-akkoord en de aanpak van de eurocrisis brengen de Vlaamse autonomie in het gedrang, vindt de VVB. Tijd voor bezinning.

In haar 11 juli-verklaring stelt de Vlaamse Volksbeweging bezorgd te zijn over de politieke scenario's die zich afspelen in ons land en op Europees niveau.

"De politieke ontwikkelingen van het voorbije jaar geven geen aanleiding tot stoere op-de-borst-klopperij of bombastisch woordgebruik op deze nationale feestdag. Vandaag past eerder bezinning over de evolutie van de Vlaamse autonomie en democratische besluitvorming", aldus de VVB.

BHV
In België dient het akkoord over "de onzuivere" splitsing van de tweetalige kieskring en het gerechtelijk arrondissement BHV "de Vlaamse autonomie absoluut niet". Er worden volgens de VVB daarentegen nieuwe grendels gelegd op de moeizame weg naar verdere autonomie. Al deze punten dienen eerder de Belgische restauratie en draaien de klok terug.

De VVB betreurt dat de Vlaamse regering geen belangenconflict heeft ingeroepen. Ze vindt het akkoord ook uit democratisch oogpunt een afknapper.

Supranationalisten

Op Europees niveau wordt de financiële crisis aangegrepen "om over te stappen naar een Europese federale staat, naar het model van supranationalisten als Guy Verhofstadt", vindt de VVB.

"Het is absoluut noodzakelijk dat we ons daarbij openlijk de vraag stellen welke gevolgen die ontwikkelingen hebben voor het democratische gehalte van de besluitvorming. Voor Vlaanderen wordt de optie van volwaardige onafhankelijkheid steeds meer het betere alternatief om zo samen met andere kleine en middelgrote lidstaten het democratisch deficit op Europees niveau terug te schroeven", aldus de VVB. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners