101-centrales staken vrijdag wegens hoge werkdruk

22/09/11 om 18:17 - Bijgewerkt om 18:17

De 'calltakers' bij de 101-centrales, die de oproepen naar de politie aannemen, gaan vrijdagochtend vroeg in staking.

101-centrales staken vrijdag wegens hoge werkdruk

© Belga

Het zwaartepunt van de acties ligt vrijdag in Antwerpen, waar een 24-urenstaking zal doorgaan. Aan de centrale zal een stakingspost worden opgesteld. De actie zal vervolgens uitbreiden naar de rest van de centrales in het land, aldus Guido Rasschaert van de ACOD.

Complete desinteresse
Aanleiding is de hoge werkdruk in de centrales, die kampen met een acuut personeelstekort. Volgens de ACOD-secretaris is de zaak al ettelijke malen aangekaart bij de bevoegde minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom. Die toont een complete desinteresse, aldus Raschaert.

Er zijn volgens de ACOD-secretaris een 80-tal mensen te kort bij de 101-centrales. "De werkdruk is er zwaar. Die mensen draaien shiften van tien uur. Er zijn te weinig mensen voor te veel oproepen. Aanwervingen zijn beloofd in januari, maar er is niks van gekomen. Vandaar de staking".

Maandag is overleg gepland met Binnenlandse Zaken, maar veel verwachten de bonden niet.

Mensenlevens in gevaar?
De noodoproepen zullen als gevolg van de actie worden waargenomen door politiepersoneel. Dat zal volgens de vakbond vertragingen veroorzaken in de verwerking van de oproepen.

Brengt een staking bij een 101-centrale geen mensen in gevaar? Telt niet elke minuut bij een noodoproep? "Nu komen de mensen ook op een bandje terecht en moeten ze wachten. De situatie verschilt dus niet", argumenteert Raschaert. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners