100 jaar Sykes-Picot: Hoe een Fransman en een Brit het Midden-Oosten verknoeiden

13/05/16 om 15:28 - Bijgewerkt op 15/05/16 om 14:46

Exact honderd jaar geleden hertekenden Frankrijk en Groot-Brittannië met het akkoord van Sykes-Picot de grenzen van het Midden-Oosten. Dat verdrag blijft de vruchtbare voedingsbodem waarin veel conflicten, én de IS, gedijen.

Het akkoord van Sykes-Picot is geen voetnoot in de geschiedenis. In het Westen is bijna iedereen het vergeten, maar in het Midden-Oosten blijft het de gemoederen beroeren. Zo zei Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van de IS, in 2014: 'We stoppen slechts met onze heilige opmars wanneer we de laatste nagel in de doodskist van het Sykes-Picotcomplot hebben geslagen.' De grenzen die in 1916 door dat akkoord bepaald werden, trokken etnische en religieuze gemeenschappen uit elkaar. Dat de Koerden vandaag over verschillende naties wonen en nog steeds voor een onafhankelijk Koerdistan vechten, is een rechtstreeks gevolg van Sykes-Picot. En ook het Israëlisch-Palestijnse conflict kwam in de nasleep van dat verdrag tot stand. Hoe ontstond Sykes-Picot en hoe kon het zulke ingrijpende gevolgen hebben?

De foto bij dit artikel in Knack nr.19 (en bij een eerdere versie van het artikel online) toont niet junior François Georges-Picot maar wel zijn vader, die dezelfde naam heeft. Hierboven de foto van junior François Georges-Picot. Onze excuses.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners