10 redenen waarom vrouwen evenveel moeten verdienen als mannen

Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen geeft aan dat de loonkloof 23% bedraagt op basis van het maandloon. © Thinkstock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen. Waarom? Omdat ze te traag zijn? Omdat ze minder snel werken? Omdat ze minder goed kunnen autorijden? Geen van dit alles. 10 redenen waarom de loonkloof nooit recht van bestaan heeft gehad.

Geen enkele van bovenstaande redenen geldt als doorslaggevend argument om vrouwen minder loon te betalen dan mannen zoals nu nog steeds het geval is in België. Het is evident dat vrouwen taken even goed kunnen uitvoeren als mannen. In sommige gevallen zelfs beter.

1. Vrouwen presteren bij sommige geheugentaken beter dan mannen

Eerste iets rechtzetten: er wordt wel eens gezegd dat mannen sneller vergeten dan vrouwen, maar dat klopt niet. Mannen luisteren gewoon selectiever. De man heeft in bepaalde gevallen van in het begin nooit bepaalde informatie opgeslagen – het befaamde ‘links erin, rechts eruit’-cliché. Vrouwen slaan daarentegen initieel wel meer informatie op, waardoor er gewoon meer in hun geheugen aanwezig is, maar het daarom nog niet beter werkt. Maar toch scoren vrouwen hoger in bepaalde geheugentaken dan mannen. Hoe verbaler de taak, hoe beter de vrouwen presteren, aldus psycholoog Tom Beckers onlangs in Knack. ‘Een lijstje met woorden onthouden en reproduceren kunnen vrouwen bijvoorbeeld beter. Het verschil is niet groot maar wel consistent. Ook kunnen vrouwen in de regel beter gezichten onthouden dan mannen.’ In visueel-ruimtelijke oriëntatietaken, zoals de weg terugvinden in een doolhof zonder landmarks, presteren mannen dan weer beter. En zo vullen mannen en vrouwen elkaar perfect aan.

2. Er studeren meer meisjes in het hoger onderwijs dan jongens

De knappe koppen in onze maatschappij zijn vrouwen, althans in het onderwijs. Ze studeren beter door de manier waarop de verschillende delen van de vrouwelijke hersenen met elkaar verbonden worden. De cijfers bewijzen het, zo blijkt uit een genderrapport van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) uit 2012: het aantal studenten aan hogescholen en universiteiten in België is voor 54,8 % vrouwelijk.

3. Vrouwen zijn voorzichtigere chauffeurs

Vrouwen respecteren de verkeersregels doorgaans beter dan mannen waardoor ze dus minder ongevallen veroorzaken. Dat wordt ook wetenschappelijk gestaafd door de universiteit van Michigan die stelt dat zo’n 20,5 procent van alle auto-ongelukken gebeurt met twee vrouwelijke chauffeurs. 31,9 procent van de ongevallen wordt veroorzaakt door twee mannelijke chauffeurs. Over wie het best kan parkeren, bestaat dan weer enige discussie…

4. Vrouwen doen meer aan multitasken

‘Vrouwen kunnen twee dingen tegelijk, mannen niet’, wordt al eens gezegd. Dat klopt niet. Maar vrouwen kunnen dan misschien niet beter multitasken, ze doen het wel vaker omdat ze vaak niet anders kunnen. Meestal vallen immers de verantwoordelijkheden van het huishouden en de kinderen nog steeds op de vrouw waardoor zij werk en familieleven meer moet zien te combineren. Multitasken wordt dan al snel een soort routine voor de vrouw.

5. Vrouwen zijn even goed in wiskunde als mannen

Mannen waren vroeger inderdaad beter in wiskunde, maar dankzij de emancipatie zijn vrouwen hun achterstand aan het inhalen. Uit een studie in Notices of the American Mathematical Society blijkt dat meisjes wereldwijd ongeveer net zo goed in wiskunde zijn als jongens. In landen waarin man en vrouw minder als gelijken worden gezien, is er wel een verschil in de wiskundige vaardigheden.

6. Vrouwen zijn even goede leiders als mannen

Hoewel ze minder vertegenwoordigd zijn in de hoogste regionen van de politieke wereld en het bedrijfsleven, zijn vrouwen allesbehalve slechtere leiders dan mannen. Volgens Manfred Kets de Vries, een Nederlandse professor die gespecialiseerd is in leiderschapsontwikkeling, zijn vrouwen zelfs betere leiders dan mannen omdat ze minder gevoelig zijn voor narcisme. Vrouwelijke bazen nemen ook meer initiatief, werken harder aan hun eigen ontwikkeling, kunnen collega’s beter inspireren en motiveren en zijn meer gericht op het uiteindelijke resultaat. Vrouwen zijn dan weer minder visionair en hun strategische inzicht wordt lager ingeschat dan bij mannen.

7. Vrouwen zijn minder snel ziek

Voor een groot deel zijn de vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron) verantwoordelijk voor het feit dat vrouwen minder snel ziek worden. In oestrogeen zit een bepaald enzym dat het lichaam helpt verdedigen tegen bacteriën en virussen.

8. Vrouwen leven langer dan mannen

Dankzij hun sterker immuunsysteem worden vrouwen ook ouder dan mannen en dat zal altijd zo zijn. Vrouwen leven in ons land gemiddeld 3,7 jaar langer dan mannen, maar ze sukkelen tijdens die extra jaren wel meer met hun gezondheid.

9. Vrouwen zijn betere investeerders dan mannen

Het klinkt misschien vreemd als de vrouw des huizes tot grote ontsteltenis van de man weer eens thuiskomt met zakken vol dure designerkleren, maar vrouwen gaan wijzer om met geld dan mannen. Uit een onderzoek uit 2004 van de financiële website DigitalLook.com bleek dat vrouwen betere investeerders zijn dan mannen omdat ze zich beter informeren, evenwichtigere portefeuilles hebben en eerder voor betrouwbare aandelen kiezen, ook al brengen die minder op.

10. Vrouwen hebben een properdere desk dan mannen

Uit een studie van de San Diego State University en de universiteit van Arizona in het vakblad Public Library of Science blijkt dat de bureaus van vrouwen op kantoor netter zijn dan die van mannen. De mannelijke bureaus hadden 10 tot 20 procent meer bacteriën dan de vrouwelijke desks.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content