10 procent gedetineerden leert in gevangenis drugs gebruiken

14/06/13 om 15:11 - Bijgewerkt om 15:11

Drugs zijn in gevangenissen alom tegenwoordig. Als gedetineerden al geen gebruiker waren voor ze werden opgesloten, dan leert 10 procent in de gevangenis om drugs te gebruiken.

10 procent gedetineerden leert in gevangenis drugs gebruiken

© Thinkstock

'Downers', zoals heroïne en benzodiazepines, blijven populair binnen het gevangenisleven. Er zijn indicaties dat ook 'uppers', zoals cocaïne, amfetamines aan een opmars bezig zijn in detentie. "Er wordt aangenomen dat ongeveer 10 procent van de gedetineerden gebruikers worden in de gevangenis", vertelt Willy De Maere, coördinator bij Freeclinic vzw. De organisatie ontwikkelde een hulpaanbod voor personen met een ernstige afhankelijkheidsproblematiek van illegale middelen.

Verveling en crissisen

Volgens De Maere wordt binnen de gevangenismuren alles gebruikt wat beschikbaar is. "We kunnen spreken van polytoximanie. Voor sommigen is druggebruik een levenswijze", legt De Maere uit. "Voor anderen is het een manier om de strijd aan te gaan met verveling. Of om te kunnen omgaan met het gevangenisleven."

Crisissituaties leiden volgens De Maere tot een verhoogd verbruik. "Wanneer een gevangene slecht nieuws krijgt, geconfronteerd wordt met geweld door medegedetineerden of een rechtszaak moet ondergaan, worden er doorgaans meer drugs gebruikt."

Overdosis

Gevangenen wegen de pakkans af tegen de voordelen die het gebruik volgens hen biedt. Maar dat kan leiden tot een overdosis. "Gebruikers zullen een dosis drugs sneller consumeren uit schrik betrapt te worden. Ook het besef dat er mogelijk een periode van onthouding aankomt, doet hen meer gebruiken", legt De Maere uit.

Eén op drie

Het gevangenisbeleid is een bevoegdheid van de gemeenschappen. "Elke gevangenis heeft bijgevolg een ander beleid", vertelt Laurent Sempot, woordvoerder gevangeniswezen van Federale Overheidsdienst Justitie.

"Eén derde van de gedetineerden gebruikt verdovende middelen. Toch kunnen we, in tegenstelling tot wat De Maere zegt, niet zeggen dat gebruikers verslaafd worden in de gevangenis. Veel gedetineerden kwamen voor hun internering al in aanraking met drugs. Ze proberen daar dan in de gevangenis mee verder te gaan." (StampMedia/Valerie Schreurs)

Lees meer over:

Onze partners