10 dingen die u nog niet wist over toekomstig koning Filip

© ImageGlobe

Tien weetjes over onze nieuwe vorst.

1.

Zoals het de gewoonte is binnen de koninklijke familie, ging de jonge prins Filip naar de scouts. De totemnamen van zijn vader koning Albert II (Kleine Bever) en van zijn oom koning Boudewijn (Trouwe Eland) zijn bekend, die van Filip niet. Dat komt omdat hij er nooit een kreeg, hij ging als welp immers niet door tot jongverkenner. Toen hij twaalf jaar werd, ging hij niet meer naar de scouts.

2.

De band tussen Filip en zijn vader Albert is lang niet zo goed als de officiële foto’s van de koninklijke familie zouden kunnen doen geloven. Na de dood van koning Boudewijn had Albert getreuzeld met zijn zoon in te lichten over de beslissingen in verband met de troonsopvolging. De prins, die al een moeilijke jeugd had meegemaakt als gevolg van de echtelijke problemen van zijn ouders, was teleurgesteld en bitter en belandde in een identiteitscrisis. Kristine De Vriese, hoofdredactrice van Royals, bevestigde aan Le Vif: ‘De afgelopen jaren hebben Albert en Filip weinig contact gehad. Hun band is ver verwijderd van de nauwe relatie tussen Beatrix en Willem-Alexander in Nederland. De officiële foto’s tonen een beeld dat niet strookt met de werkelijkheid.’

3.

Het is bekend dat Filip en Mathilde hun uiterste best doen om toegewijde ouders te zijn voor hun vier kinderen. In dat opzicht vullen ze elkaar zo goed mogelijk aan. Zo staat Mathilde elke dag op 6 uur op om de kinderen klaar te maken. Filip brengt ze naar school en Mathilde haalt ze om 16 uur weer op. De opvoeding van de kinderen: papa doet het even goed als mama. Bovendien volgt Filip samen met zijn kinderen pianoles.

4.

Met een potentieel vermogen van nog geen 10 miljoen euro wordt koning Filip een van de armoezaaiers onder de Europese vorsten. Het weekblad Trends berekent het vermogen van Albert II immers op 25,5 miljoen euro. Wanneer hij sterft, zouden zijn drie kinderen elk 8,5 miljoen erven. Ter vergelijking: het vermogen van Willem-Alexander wordt op 15 miljard euro geschat en dat van prins Adam van Liechtenstein op 6 miljard.

5.

Tijdens zijn opleiding als gevechtspiloot maakte prins Filip 30 solovluchten. Eén keer ging hij met een F-16 door de geluidsmuur. Het eerste wat door zijn hoofd ging, zo weet De Vriese, was dat hij zijn reactie in beide landstalen moest geven. ‘Fantastisch, fantastique’, zo luidde het. Een en ander kadert in de angst die Filip heeft om ook maar iets te zeggen dat verkeerd kan worden geïnterpreteerd.

6. Filip heeft zich verdiept in de Griekse klassieke beschaving en heeft daarvoor zelfs zijn kennis van het Oudgrieks opgefrist (hij studeerde Latijn-Grieks), om zo ‘de teksten van de grote denkers in de oorspronkelijke versie te kunnen lezen’, aldus de officiële biografie. De nieuwe vorst spreekt naast Frans ook behoorlijk vlot Nederlands en Engels en heeft kennis van het Duits, Italiaans en Spaans. Daartegenover staat dat hij op school niet goed was in wetenschappelijke vakken.

7.

Bij mooi weer maakt Filip met zijn helikopter, die hij kocht in 2002, toertjes boven Brussel. ‘Op een zaterdagnamiddag, als hij tenminste geen andere verplichtingen heeft, vliegt hij soms wel 10 keer rond het paleis, tot ongenoegen van de omwonenden,’ zegt royaltywatcher Jan Van den Berghe. ‘Al wie in de driehoek van het koninklijk paleis, de Nationale Plantentuin en het Atomium woont, kent het geluid van de prinselijke Robinson R44 Raven II. Hij mag er vliegen dankzij een uitzonderingsmaatregel die destijds is getroffen door Verkeersminister Isabelle Durant (Ecolo). In de tuin van het koninklijk paleis ligt een landingsplaats voor een helikopter. Stedenbouw zorgde ervoor dat er een bouwvergunning kon worden afgeleverd voor een loods voor het speeltje.’

8.

Volgens de nieuwe biografie heeft Filip als prins incognito verschillende landen bezocht. Zo werkte hij in 1988 als vrijwilliger bij de zusters van Moeder Teresa in het sterfhuis van Kalighat in Calcutta om er terminaal zieke mensen bij te staan. Na de val van de Berlijnse Muur bezocht hij meerdere voormalige Oostbloklanden, waaronder Polen, Hongarije, Tsjechoslowakije, Bulgarije en ook Berlijn in Duitsland. In 1992 verbleef hij met een ploeg van Artsen Zonder Grenzen in een vluchtelingenkamp in Ethiopië om er te helpen bij de bouw van onderkomens voor moeders en kinderen.

9.

De koppigheid van Filip is geen geheim. Tijdens een handelsmissie naar Zuid-Afrika in 2006, werd die echt duidelijk. Hij was het beu dat de adviseurs die hem begeleiden steeds bepalen wat hij moet doen, wat hij mag zeggen. Van den Berghe: ‘Hij koos zijn eigen weg en gooide het hele programma om. De rest van de reis was de kroonprins ongeïnteresseerd en zenuwachtig. De meegereisde zakenlui kloegen steen en been. Aan sommige zakenmensen, die nota bene net de activiteiten van hun bedrijf hadden uitgelegd, vroeg hij: ‘Wat doet u?’. Na de reis stelden bedrijfsleiders: ‘De prins opent misschien deuren door zijn functie, maar sluit ze soms weer door zijn duidelijk gebrek aan interesse.’

10.

Volgens zakenman Georges Jacobs, die zeer goed bevriend is met de koninklijke familie, heeft Filip ‘zeer sterke religieuze overtuigingen’, maar belijdt hij zijn geloof ‘in de grootste discretie’. Verschillende kerkelijke bronnen zeggen dat Filip en Mathilde, die zelf eveneens zeer vroom is, elkaar hebben gevonden in het geloof. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content