‘1 euro-maaltijden niet enkel voorrecht van centrumsteden’

Liesbeth Homans © BELGA

‘De 1 euro-maaltijden is niet enkel het voorrecht van de centrumsteden’, reageert minister Liesbeth Homans (N-VA) op de kritiek op haar actieplan om armoede te besrtrijden.

‘Alle gemeenten en steden gaan, via een oproep, de kans krijgen zich kandidaat te stellen voor de ondersteuning rond de 1 euro-maaltijden. Dat is dus niet enkel het voorrecht van de centrumsteden.’ Daarmee reageert Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) op de kritiek op het idee.

In De Standaard legde Homans uit hoe ze vanuit haar bevoegdheid wil bijdragen aan het Vlaams Actieplan. Ze zet in op maaltijden aan 1 euro, de verspreiding van overschotten uit de distributiesector en participatieprojecten voor jongeren. Daarop kwam in de loop van de dag kritiek, onder meer omdat de minister te veel aan symptoombestrijding zou doen en de armoede op het platteland zou miskennen.

Wonen

De vandaag bekendgemaakte maatregelen maken deel uit van een allesomvattend armoedebeleid met heel wat bijkomende initiatieven, reageert Homans. ‘Vanuit een aantal partijen en armoedeorganisaties werd de vraag gesteld of de maatregelen zoals vandaag gecommuniceerd de enige zijn. Neen, integendeel en dat werd ook duidelijk gemaakt’, stelt ze.

‘Wat bijvoorbeeld wonen betreft, een andere bevoegdheid van mezelf, wordt er gewerkt aan de renovatie van sociale woningen waardoor niet alleen de woonkwaliteit stijgt maar ook de energiefactuur daalt.’ (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content