1.500 jobs bedreigd bij steden en gemeenten

22/12/14 om 07:06 - Bijgewerkt om 07:06

De Vlaamse steden en gemeenten moeten het in 2015 met 18 miljoen euro minder doen voor hun gesubsidieerde contractuelen. Zo zouden 1.500 jobs verdwijnen. Vlaams parlementslid Ingrid Pira (Groen) klaagt de zaak aan.

1.500 jobs bedreigd bij steden en gemeenten

Ingrid Pira (Groen). © Belga

De Vlaamse steden en gemeenten krijgen volgend jaar 18 miljoen euro minder van de Vlaamse regering voor de zogenaamde gesubsidieerde contractuelen (of kortweg gesco's). Dat is vijf procent minder. Daardoor bestaat de kans dat er bij de gemeenten zo'n 1.500 jobs zullen verdwijnen. Vlaams parlementslid Ingrid Pira (Groen), voormalig burgemeester van Mortsel, klaagt de zaak aan. Dat schrijft het Belang van Limburg.

Duurder

In totaal zijn er zo'n 29.000 gesco's bij de Vlaamse gemeenten. "Bovendien moeten de gemeenten die contracten vanaf 1 april omzetten in gewone arbeidscontracten. Maar die zijn duurder voor de gemeenten", zegt Pira. Zij vreest dat veel gemeenten zullen verplicht zijn om een aantal van die contracten gewoonweg niet te verlengen. Dan komen er 1.500 jobs op de helling te staan. Bovendien zullen nog eens 2.000 gesco's in kinderopvang en jeugdwerk op termijn uitdoven. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) bevestigt de problematiek. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners