1.200 tractoren op weg naar Brussel: Verkeershinder door betogende boeren

07/09/15 om 08:48 - Bijgewerkt om 11:20

In Brussel komen de eerste tractoren aan op de Albert II-laan. Er wordt veel verkeershinder verwacht als gevolg van een boerenbetoging in het centrum. Wie vandaag naar Brussel moet, komt het best niet met de auto.

1.200 tractoren op weg naar Brussel: Verkeershinder door betogende boeren

© Belga

In Brussel komen de eerste tractoren aan op de Albert II-laan. Dat meldt de politie van de zone Brussel Hoofdstad Elsene via Twitter. De politie maakt zich ook op om het metrostation Maalbeek te sluiten. Het Vlaams Verkeerscentrum heeft intussen op dit moment nog geen weet van problemen op de weg. Vooral in Wallonië lijken de boeren al op gang te zijn gekomen, meldt woordvoerder Peter Bruyninckx.

200 tractoren op de E40

Het verkeerscentrum signaleert wel dat de klassieke ochtendspitsfiles maandagmorgen veel korter uitvallen dan normaal. "Het lijkt erop dat de mensen goed geluisterd hebben naar de adviezen om hun voorzorgen te treffen", aldus Bruyninckx. De eerste ernstige vertragingen deden zich volgens de website inforoutes.be voor op de E429 ter hoogte van Marquain, op de E40 in Barchon en op de N4 nabij Marche-en-Famenne.

Op de E40 richting Brussel zijn momenteel zo'n 200 tractoren onderweg. Ter hoogte van Barchon werd een kolonne opgemerkt van 5 kilometer lang. Op de N4 in Hogne, richting Namen, rijden een twintigtal tractoren en op de E411 in Verlaine gaat het om een tiental landbouwvoertuigen.

Er zijn meer dan 1.200 tractoren op weg naar Brussel. Dat kreeg sectorvereniging European Milk Board bevestigd bij haar leden. De boeren eisen vandaag/maandag nog een krachtig signaal, anders volgen er hardere acties.

Een actie van de melkveehouders zal honderden tractoren en ruim 1.500 deelnemers uit verschillende EU-landen naar het Schumanplein, in de Europese wijk, brengen. Om 11 uur beginnen de toespraken op het Schumanplein. Een tweede groep, van ongeveer 3.000 landbouwers en honderden tractoren, zal in colonne van het Noordstation naar het Schumanplein trekken. Die tocht gaat via de Albert II-laan, Kruidtuinlaan, kleine ring, Belliardstraat en Oudergemlaan (tractoren) en Breydelstraat (te voet).

De boeren eisen een betere prijs voor hun producten. Verwacht wordt dat het protest voor heel wat verkeershinder zal zorgen. In Brussel zijn inmiddels diverse tunnels afgesloten. Richting centrum gaat het om de Reyers-Centrumtunnel, de Wettunnel, de Jubelparktunnel en de Tervurentunnel, richting Tervuren om de Jubelparktunnel, Belliardtunnel en de Tervurentunnel. De Lijn meldt tot slot voor vandaag hinder op de gewestwegen richting Brussel met vertragingen voor het busverkeer en de omleiding van een aantal lijnen tot gevolg.

'Onze excuses, maar af en toe moet je eens tonen dat je het meent', excusserde een woordvoerster van de boeren zich al voor de verkeershinder.

Piet Vanthemsche, de voorzitter van de Boerenbond, zei in De Ochtend nog dat het niet de bedoeling is om blokkades op te werpen.

Lees meer over:

Onze partners