1.000 extra agenten in strijd tegen gewelddadig extremisme en terrorisme

05/02/16 om 16:10 - Bijgewerkt om 17:45

De federale politie krijgt er tegen 2019 duizend extra agenten bij in de strijd tegen terrorisme en radicalisme. Dat heeft de ministerraad beslist. Ook werd beslist om de inzet van de militairen in de straten opnieuw met een maand te verlengen.

1.000 extra agenten in strijd tegen gewelddadig extremisme en terrorisme

Jan Jambon © Belga Image

Dit jaar al zullen 300 federale mensen ter beschikking worden gesteld van acht Brusselse gemeenten, in het kader van het zogenaamde 'Federaal Actieplan tegen Gewelddadig Extremisme en Terrorisme'. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zei in de marge dat er niet meer wordt gesproken over een Molenbeekplan - 'omdat de site ruimer is' - en ook niet meer over het Kanaalplan, dat volgens hem al een ruimtelijk ordeningsplan in dat gebied is.Volgend jaar komen er nog eens 500 agenten bij bij. De 300 voor dit jaar worden ter beschikking gesteld van acht Brusselse gemeenten in het kader van het Kanaalplan. Het gaat om Sint-Gillis, Anderlecht, Molenbeek, Koekelberg, Laken, Sint-Joost-ten-Node, Schaarbeek en Vilvoorde. De uitrol gebeurt in twee fasen: in eerste instantie krijgen Molenbeek en Vilvoorde er respectievelijk 50 en 20 mensen ter ondersteuning bij. De overige 230 kunnen in de andere zes gemeenten volgen na een evaluatie.

Ook in het gerechtelijk apparaat worden extra middelen vrijgemaakt voor het plan. In de arrondissementen Halle-Vilvoorde en Brussel is sprake 20 extra magistraten en 90 bijkomende gerechtspersoneelsleden. De Staatsveiligheid krijgt er twaalf mensen bij.

In totaal wordt voor het plan 39 miljoen euro vrijgemaakt, grosso modo verdeeld over politie (21,8 miljoen euro) en Justitie (17,1 miljoen euro).

Militairen

De ministerraad besliste vrijdag ook om de inzet van de militairen in de straten opnieuw met een maand te verlengen. Het gaat om ten hoogste duizend militairen, waarvan maximum zevenhonderd op straat, verduidelijkt Jambon.

Eén politiezone

Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A) is er na de vergadering van de burgemeesters en de federale regering meer dan ooit van overtuigd dat de evolutie naar één politiezone een fundamentele stap vooruit zou kunnen zijn in de aanpak van problemen rond radicalisering en terrorisme. Hij betreurt dat er in het plan van aanpak geen perspectief daarop vervat zit. 'Dit is nochtans misschien wel het meest structurele en fundamentele werk dat nu op de plank zou kunnen liggen.'

Ook betreurt Bonte dat er geen component 'Vlaanderen' in het plan zit. 'Meer politie betekent dat er ook bestuurlijk meer moet kunnen gebeuren. Ik blijf daarom bij mijn pleidooi om van Vilvoorde een centrumstad te maken en het meer middelen te geven.' Hij maakt de vergelijking tussen Vilvoorde en Turnhout. Zijn gemeente krijgt 11 miljoen euro uit het Gemeentefonds, terwijl Turnhout op 19 miljoen euro kan rekenen. 'Acht miljoen euro per jaar is geen peanuts. Daarmee kan je een sterker bestuur maken en werk maken van meer sociale opvang', besluit Bonte. (Belga/KVDA)

Onze partners