België daalt op ranglijst persvrijheid

12/02/14 om 03:22 - Bijgewerkt om 03:22

België staat op de 23ste plaats in de World Press Freedom Index van Reporters Zonder Grenzen. In 2013 waren we nummer 21. De VS zakt maar liefst 13 plaatsen, tot 46.

België daalt op ranglijst persvrijheid

Journalisten belagen Waals minister-president Rudy Demotte. © BELGA

De ngo Reporters Zonder Grenzen kwantificeert de wereldwijde persvrijheid al sinds 2002 jaarlijks in een rangschikking.

De VS tuimelt omlaag vanwege de verhoogde inspanningen vand e regering om klokkenluiders en lekken op te sporen. De ngo noemt daarbij de rechtszaak van Bradley Manning en de houding tegenover NSA-klokkenluider Edward Snowden. Die zaken zijn "waarschuwingen aan het adres van diegenen die eraan denken gevoelige informatie te helpen verspreiden die duidelijk van publiek belang is."

De Finnen winnen

Voor het vierde jaar op rij is Finland volgens Reporters Zonder Grenzen het land met de grootste persvrijheid. Nederland en Noorwegen vervolledigen de top drie. De resultaten van de EU-landen worden overigens steeds uiteenlopender, merkt de organisatie op. Zo staan Griekenland (99ste, min 14 plaatsen) en Hongarije (64ste, min 7 plaatsen) opvallend laag. Dat is een gevolg van de economische crisis en de opstoot van populisme, aldus Reporters Zonder Grenzen.

Vrijheid onbestaande

Helemaal onderaan de rangschikking van 180 landen staan Turkmenistan, Noord-Korea en Eritrea. "Vrijheid van informatie is er onbestaande", luidt het. Gewapende conflicten hebben volgens het rapport een negatieve impact op de persvrijheid. Dat is duidelijk in Syrië (ongewijzigd op 177), Mali (122, min 22 plaatsen) en de Centraal-Afrikaanse Republiek (109, min 34 plaatsen). Grootmachten Rusland en China staan respectievelijk op 148 en 175. (Belga/TV)

Onze partners