Bart De Wever ontvangt Franstalige partijvoorzitters: ‘Ik heb niet moeten bijten’ (CDH-voorzitter Lutgen)

Bart De Wever (N-VA) en Charles Michel (MR) © BELGA

N-VA-voorzitter is gestart met zijn verkennende gesprekken met de Franstalige partijvoorzitter. ‘Het is nog te vroeg om te antwoorden op de vraag of de PS in zee wil met N-VA’, aldus PS-voorzitter Paul Magnette.

N-VA-voorzitter Bart De Wever is bezig met zijn verkennende gesprekken met de Franstalige partijvoorzitters. PS, de grootste Franstalige partij in België, was als eerste aan de beurt. PS-voorzitter Paul Magnette en uittredend premier Elio Di Rupo deden bij De Wever hun standpunt over de sociaaleconomische beleidsprioriteiten van de komende jaren uit de doeken. Over de keuze van een coalitie wilden ze achteraf niets kwijt. “Vandaag was het de bedoeling om over inhoud te spreken”, stelde Magnette.

Het onderhoud met de informateur nam bijna een uur in beslag. Op vragen of de Franstalige socialisten in zee willen met de N-VA, gaven Magnette en Di Rupo een ontwijkend antwoord. “We zitten nu niet in die fase”, aldus Magnette. “Wij hebben de vragen van de informateur beantwoord. Wij hebben respect voor het mandaat van Bart De Wever”.

De prioriteiten die de PS naar voren schuift, zijn “stabiliteit, koopkracht en jobcreatie”. De twee socialistische tenoren bevestigden volmondig dat het behoud van de index een “perfecte stabiliserende factor” is.

Zoals bekend is N-VA voorstander van een grondige hervorming van de index. Op de vraag wat het verschil is met de situatie in 2010, toen beide partijen maandenlang vruchteloos naar een compromis zochten, antwoordde Di Rupo dat de “communautaire kwestie nu niet aan de orde is”. Na de PS was MR-voorzitter Charles Michel uitgenodigd. Na afloop wilde hij geen commentaar kwijt.

‘Ik heb niet moeten bijten’

Bart De Wever (N-VA) en Benoit Lutgen (CDH)
Bart De Wever (N-VA) en Benoit Lutgen (CDH)© BELGA

CDH was als derde aan de beurt. “Zoals het advies van de Ardeense Jagers luidt: ‘Bied weerstand en bijt’ (Résiste et mords), maar ik heb niet moeten bijten.” Met die korte bewoordingen stond CDH-voorzitter Benoît Lutgen kort de pers te woord na zijn gesprek met informateur Bart De Wever.

Tijdens de verkiezingscampagne stelde de CDH-voorzitter zich fors op tegenover de Vlaams-nationalisten van N-VA en verklaarde hij er alles aan te doen om geen regering te vormen met N-VA. Daarmee zijn de voorzitters van de drie grootste Franstalige partijen bij de informateur langsgeweest in de salons van de Senaat, waar De Wever zich tijdens de gesprekken laat bijstaan door Sander Loones en Tillo Baert, twee technici van de studiedienst.

Na de middag mocht Ecolo langskomen. Net als MR-voorzitter Charles Michel wensten de groenen achteraf geen commentaar kwijt. Maar terwijl Michel er voor koos met een sportieve tred de camera’s via de trappen van het peristylium te ontwijken, kozen Emily Hoyos en Olivier Deleuze een andere strategie en verdwenen ze gewoon langs een andere uitgang.

‘Moment van de waarheid’

Nadien was voorzitter Peter Mertens van de PVDA langskomen. De partij behaalde in Franstalig België (als PTB) twee Kamerzetels. Mertens wilde vooral in de verf zetten dat zijn partij 250.000 kiezers vertegenwoordigt in het noorden en het zuiden van het land, die dezelfde bekommernissen delen.

Andere aandachtspunten voor de uiterst-linkse partij zijn de herverdeling van de rijkdom via de miljonairstaks, het recht op brugpensioen en jobs voor jongeren. “N-VA beweert een sociale partij te zijn. Dan is nu het moment van de waarheid aangebroken”, aldus Mertens.

Maingain slechts kwartier bij De Wever

Enkele minuten na Mertens’ vertrek, klonk een heel ander geluid toen PP-voorzitter Modrikam vooruitblikte op zijn onderhoud met De Wever. De Parti populaire haalde één Kamerzetel binnen. Modrikam zei dat hij de informateur wilde steunen. Hij merkte op dat zijn sociaaleconomisch programma nogal wat overeenkomsten vertoont met dat van N-VA en dat de PP eveneens het confederalisme voorstaat, zij het met een andere visie op Brussel. Modrikamen zei nog een stroming in Wallonië en Brussel te vertegenwoordigen die verandering wil zien. Hij wil liefst de PS in de oppositie zien belanden, “voor 20 jaar”.

Na afloop van het gesprek met Modrikamen was het om 17.00 uur de beurt aan FDF-voorzitter Olivier Maingain om zijn prioriteiten te komen toelichten. Dat gesprek was van korte duur, want reeds om 17.15 uur vertrok De Wever langs de hoofdingang van het parlement. Maingain had toen al via een andere uitgang het huis verlaten.

De Wever combineert

Na de verkiezingsoverwinning van N-VA heeft Koning Filip Bart De Wever belast met een informatieopdracht. Bedoeling is dat hij volgende dinsdag een vorderingsverslag op het Paleis uitbrengt. De Wever combineert momenteel verschillende taken. Hij is ook informateur met het oog op de vorming van een Vlaamse regering. (Belga/AVE)

Partner Content