Zomervakantie: verhoogd aantal ongevallen met Belgen in het buitenland

18/07/16 om 18:55 - Bijgewerkt om 18:55

Bron: Belga

Na twee weken vakantie stelt bijstandsverlener Touring andermaal een verhoging vast van het aantal ongevallen vast waarbij Belgen in het buitenland betrokken zijn.

Vorig jaar registreerde Touring 272 interventies voor auto-ongevallen terwijl de teller dit jaar al op 304 staat. Het aantal gerepatrieerde voertuigen is ook gestegen van 131 naar 163. Ook het aantal oproepen is lichtjes toegenomen en steeg van 10.830 naar 10.900 tijdens de eerste helft van juli. "Deze continue stijging is vooral te wijten aan het feit dat steeds meer mensen met de auto naar Oost-Europa rijden", weet Touring. "De aantrekkingskracht is evident. De landen bieden een rijke cultuur, geschiedenis, strandrecreatie en de prijzen voor de logies liggen een stuk lager dan pakweg in Frankrijk. Bovendien is de brandstof er beterkoop. We zien ook heel veel toeristen die voor Spanje kiezen in plaats van Tunesië, Turkije of Egypte omwille van de aanslagen en de politieke instabiliteit.

Veel meer mensen kiezen daarom voor een autovakantie waardoor het risico op ongevallen stijgt." Volgens Touring zijn de meeste ongevallen te wijten aan onoplettendheid, onvoorzichtigheid en vermoeidheid. Men is vaak ook minder vertrouwd met de verkeerswetgeving en de plaatselijke gebruiken in het verkeer. Ongeveer 15% van de ongevallen zijn te wijten aan een onaangepast voertuig in combinatie met een caravan of een motorhome. Belgen kiezen ook weer vaker voor de caravan wat het stijgend aantal ongevallen deels verklaart. Het grootst aantal oproepen en de meeste technische interventies komen nog steeds uit Frankrijk, gevolgd door Spanje, Duitsland, Nederland en Italië. (Belga)

Onze partners