Urbain Vandormael
Urbain Vandormael
Expert autosector
analyse

24/09/15 om 09:39 - Bijgewerkt om 09:39

Waarom het ontslag van Winterkorn de problemen van Volkswagen niet oplost

Geld, reputatie en jobs: Volkswagen zette het allemaal op spel door het milieuschandaal. Auto-expert Urbain Vandormael analyseert hoe zwaar de schade is voor de Duitse autobouwer. Het vertrouwen in het kwaliteitslabel 'made in Germany' is weg.

Na zeven uur vergaderen met het 5-koppige presidium van de Raad van Toezicht nam Martin Winterkorn ontslag als voorzitter van de autogroep Volkswagen. Daags voordien had hij in een videoboodschap nog aangekondigd zelf op zoek te willen gaan naar de schuldigen voor het manipulatieschandaal in de Verenigde Staten dat de auto- en financiële wereld sinds zondag beroert. Het presidium zag dat niet zitten, de vertrouwensbreuk was een feit. Er bleef de 68-jarige topman niks anders over dan ontslag te nemen.

Wolfsburg, woensdagnamiddag. Voor de poorten van de VW-hoofdzetel wachtte de verzamelde wereldpers vol ongeduld op nieuws over de vergadering van het 5-koppige presidium van de Raad van Toezicht. Die had topman Martin Winterkorn ontboden voor een stand van zaken nadat tijdens het weekend bekend was geraakt dat de Duitse autobouwer zich in de Verenigde Staten schuldig had gemaakt aan manipulatie van de emissiescores van enkele populaire dieselmodellen. Maandag was er nog sprake van een half miljoen auto's in de VS, inmiddels is dat aantal opgelopen tot 11 miljoen wereldwijd.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners