VW-schandaal: Kris Peeters 'onderzoekt zaak in België'

25/09/15 om 11:03 - Bijgewerkt om 11:02

Ook in Europa zijn auto's betrokken bij het milieuschandaal rond constructeur Volkswagen. Test-Aankoop eist in een brief aan VW België klaarheid over de gemanipuleerde tests en compensaties voor gedupeerde klanten. Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) zegt de zaak uitvoerig te onderzoeken.

VW-schandaal: Kris Peeters 'onderzoekt zaak in België'

Volkswagen Golf © Autosalon

Nadat bekend raakt dat Volkswagen in de Verenigde Staten dieselmotoren bewust manipuleerde om bij laboratoriumtests een gunstigere uitstootwaarde te bekomen, blijkt nu dat ook dat in Europa auto's zijn getroffen.

Test-Aankoop heeft daarom in een schrijven aan Volkswagen België 'met aandrang gevraagd onmiddellijk een einde te stellen aan deze praktijk, volledige klaarheid te scheppen in deze zaak (en in het bijzonder omtrent de situatie in België), alsook de nodige maatregelen te nemen om de schade te beperken en gedupeerde klanten te compenseren'.

Regering onderzoekt

Test-Aankoop richt zich ook tot minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) en de economische inspectie met de vraag welke stappen zullen worden ondernomen om de praktijken te stoppen en te bestraffen.

De woordvoerder van minister Peeters laat weten dat de minister de voorbije dagen verschillende reacties en vragen heeft ontvangen over de problematiek. 'Hij onderzoekt de zaak momenteel uitvoerig, in samenspraak met de bevoegde diensten', zo luidt het.

Voorbijgestreefd

Test-Aankoop pleit alvast voor de afschaffing van het bestaande 'gebrekkige en voorbijgestreefde' Europese testprotocol en de versnelde invoering van een test die veel beter overeenstemt met de reële rijomstandigheden.

De fabriek van Audi in Vorst

De fabriek van Audi in Vorst © BELGA

Bekijk ook: hoe werkt het uitstootmechanisme van Volkswagen? (video)

Audi Vorst

De krant De Morgen meldt intussen dat ook bij Audi Vorst, waar de A1 wordt geproduceerd, hetzelfde type motor is gebruikt dat bij Amerikaanse tests te positieve resultaten gaf. Of de software die de uitstootwaarden opsmukt, in deze wagens is gebruikt en om hoeveel wagens het gaat, is niet bekend.

Volkswagen is veruit het populairste automerk in ons land. Tot de overkoepelende Volkswagengroep behoren naast Audi ook onder andere Skoda, Seat en Porsche. (KVDA)

Onze partners