VW monteert ook roetfilters op benzinemotoren

03/08/16 om 19:05 - Bijgewerkt om 19:05

Bron: Belga

Na Mercedes kondigt ook de Volkswagen Groep aan dat ze in de toekomst partikelfilters gaan monteren op het uitlaatsysteem van rechtstreeks ingespoten benzinemotoren.

VW monteert ook roetfilters op benzinemotoren

VW monteert ook roetfilters op benzinemotoren © BELGA

Met die roetfilters wil VW ruim 90 % van de emissie van fijn stof terugdringen. De motoren waarbij men deze filters gaat gebruiken zijn rechtstreeks ingespoten motoren. De komst van deze filters bij dit type motoren is niet zo verwonderlijk want rechtstreekse benzine-inspuiting is technisch verwant met de technologie die bij diesels wordt gebruikt. Door de brandstof niet in het inlaatkanaal maar wel in de verbrandingskamer te injecteren, kan men het rendement van de benzinemotor danig verbeteren (minder verbruik en meer vermogen). Keerzijde van de medaille is de vorming van fijn stof (net als bij diesels) in de uitlaat.

Het fijn stof probleem bij deze benzinemotoren is echter veel kleiner dan bij diesels omdat de inspuitdrukken veel lager zijn bij de FSI en TFSI-motoren. VW wil deze technologie vanaf 2017 uitrollen. De eerste motoren die roetfilters krijgen zijn de 1.4 TSI in de nieuwe Tiguan en de 2.0 TFSI die in de nieuwe A5 zal worden gebruikt. Het spreekt dat alle merken (VW, Skoda, Seat en Audi) binnen de groep op termijn deze technologie zullen gebruiken.(Belga)

Onze partners