'VW installeerde ook sjoemeltoestellen in auto's met 3-liter dieselmotoren'

02/11/15 om 19:31 - Bijgewerkt om 22:49

Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft ook sjoemeltoestellen geïnstalleerd in auto's met grotere 3-liter dieselmotoren van modeljaren 2014 tot 2016. Volkswagen ontkent de nieuwe beschuldiging.

'VW installeerde ook sjoemeltoestellen in auto's met 3-liter dieselmotoren'

© reuters

Het Amerikaanse milieubeschermingsagentschap EPA komt met de nieuwe aantijgingen.

Het gaat volgens het agentschap om auto's van de modellen VW Touareg, Porsche Cayenne, Audi A6 Quattro, Audi A7 Quattro, Audi A8, Audi A8L en Audi Q5.

De emissiewaarden van deze wagens zouden onder reële omstandigheden tot negen keer hoger liggen dan de normen, aldus EPA.

Het was EPA dat in september het milieuschandaal met de sjoemelsoftware aan het licht bracht.

Volkswagen ontkent

Volkswagen spreekt in een reactie de nieuwe beschuldigingen van EPA tegen en stelt dat geen illegale software is gebruikt in V6-dieselmotoren. Het Duitse autoconcern zegt dat zal worden samengewerkt met de milieudienst om de zaak op te helderen.

Het bedrijf heeft eerder wel erkend dat wereldwijd is gesjoemeld met dieselmotoren met een inhoud van 1.2, 1.6 en 2.0 liter. Het gaat daarbij om 11 miljoen auto's. Met de nieuwe ontdekking door de EPA zouden minstens 10.000 wagens vanaf het modeljaar 2014 zijn gemoeid.

Door de illegale software waren de dieselmotoren van Volkswagen tijdens laboratoriumproeven schoner dan daadwerkelijk in de praktijk het geval is.

Volkswagen hangt in de Verenigde Staten een miljardenboete boven het hoofd vanwege het schandaal.

Porsche?

Porsche meldt in een reactie dat de beschuldigingen voor kennisgeving zijn aangenomen en worden onderzocht.

De nieuwe topman van Volkswagen, Matthias Müller, stond eerder aan het hoofd van Porsche.

Het grootste autoconcern van Europa gaat alle auto's met sjoemelsoftware vanaf januari terugroepen naar de garage. Om de voorlopige kosten van de affaire te dekken, heeft het Duitse bedrijf miljarden opzijgelegd. Daardoor werd in het afgelopen kwartaal een verlies geleden van 1,7 miljard euro. Het is het eerste kwartaalverlies voor Volkswagen in zeker vijftien jaar.

(Belga/RE/RR)(Belga/TE)

Onze partners