Vrije autoverkoop leidt tot astronomische prijzen in Cuba

03/01/14 om 19:55 - Bijgewerkt om 19:55

Na een halve eeuw van beperkingen is de vrije verkoop van auto's officieel gestart op Cuba. De vrijmaking die het communistische land doorvoerde, leidt echter tot astronomisch hoge prijzen.

Vrije autoverkoop leidt tot astronomische prijzen in Cuba

Raul Castro © Reuters

De gegadigden van de nieuwe vierwielers hadden zich niet meteen aan torenhoge prijzen verwacht. Journalisten van AFP konden ter plaatse het ongeloof en de wanhoop van geïnteresseerde kopers vaststellen, zo meldt het Franse persagentschap.

Zo staat bij garagehouder Sasa in Havanna een Peugeot 4008 te koop voor 239.500 dollar, waar de catalogusprijs 34.150 euro (46.000 dollar) is. En ook de occasiemarkt biedt weinig soelaas. Bij de garage Cimex kost een Hyundai Sonata 2010 het ronde bedrag van 60.000 dollar, en Volkswagen Passat van hetzelfde jaar moet zelfs 67.500 dollar kosten.

Op 19 december gaf de regering van president Raul Castro officieel toestemming voor de vrije invoer van voertuigen. Dat was al een halve eeuw verboden. De maatregel is onderdeel van een reeks economische hervormingen van de president.

Maar in het betrokken decreet dat dinsdag gepubliceerd werd, is sprake van een takssysteem, waarbij de importprijs met ongeveer 50 procent opgetrokken wordt. Dit moet een einde maken aan de "toelatingsbrieven" waarmeer elk jaar enkele duizenden welvarende Cubanen zich een nieuwe wagen kunnen afschaffen.

Het Cubaanse wagenpark is voor menig liefhebber van oldtimers een droom. Omwille van de handelsembargo's die al decennia gelden, bestaat twee derde van het wagenpark uit Amerikaanse bolides van de jaren 50 alsook uit wagens uit de Sovjet-Unie van de jaren 70 en 80. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners