Volvo XC40: de Auto van het Jaar 2018 is ook een beetje Belgisch

Volvo XC40 © Urbain Vandormael
Urbain Vandormael
Urbain Vandormael Expert autosector. Schrijft op Knack.be wekelijks over nieuwigheden in autoland.

De Volvo XC40 is met ruime voorsprong tot Auto van het Jaar 2018 verkozen. Het Belgische jurylid Tony Verhelle spreekt van een ‘verdiende en logische winnaar’. Volvo-woordvoerder René Aerts heeft het in een eerste reactie over ‘loon naar werken voor de hele Volvo-organisatie, van de ingenieurs en designers in het Zweedse Göteborg tot de productiemedewerkers in fabriek in Gent, waar de nieuwkomer van de band rolt.

Een verrassende winnaar kan je de Volvo XC40 niet noemen. Bij de bookmakers stond hij al weken op nummer één en ook onder autojournalisten werd hij getipt als de grote kanshebber om Auto van het Jaar 2018 te worden. Dat het puntenverschil met de Seat Ibiza op plaats twee zo groot zou zijn, dat is dan wel weer een verrassing.

Tony Verhelle: ‘Uit een analyse van het stemgedrag van de juryleden valt op dat de Volvo XC40 van alle juryleden punten heeft gekregen. Dat bevestigt zijn innovatief concept en vernieuwend design in een populair segment. Ikzelf maar ook een groot aantal van mijn collega’s hebben de Zweedse vertegenwoordiger met een sterke Belgische connectie het maximum van de punten gegeven. Zelfs bij de Zuid-Europese juryleden heeft de XC40 goed gescoord, wat de laatste plaats verklaart voor de Alfa Stelvio die ik tot de kanshebbers had gerekend.

‘De tweede plaats voor de Seat Ibiza is een riem onder het hart van de Spaanse constructeur die beloond wordt voor het harde labeur van de voorbije jaren om zich binnen de Volkswagen Group te kunnen handhaven. Zoals zo vaak is het niet altijd de duurste auto die met een ereplaats gaat lopen.’

Volvo XC40
Volvo XC40© /

Op de Volvo-stand zijn niks dan positieve reacties te horen. ‘Eindelijk loon naar werken’, aldus een overgelukkige woordvoerder René Aerts. ‘Sinds de overname van Volvo door Geely hebben we een lange weg afgelegd en heeft ons merk zowel qua design als aandrijving een enorme sprong voorwaarts gemaakt zonder dat wij onze kernwaarden hebben verloochend. Het is de eerste keer dat een Zweedse wagen tot Auto van het Jaar wordt verkozen.

‘De verkiezing is ook een opsteker voor onze medewerkers in de fabriek in Gent waar de XC40 van de band rolt. Zij zijn in alle omstandigheden als één man achter het merk en zijn waarden blijven staan en met zijn allen plukken wij daar nu de vruchten van.’

Volvo XC40
Volvo XC40© /
Volvo XC40
Volvo XC40© /

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content