Toyota opent waterstof tankstation

07/04/16 om 08:31 - Bijgewerkt om 08:31

Bron: Belga

De jongste jaren zien we steeds vaker auto's die op een alternatieve energie rijden. De keuze tussen een benzine- en een dieselmotor wordt uitgebreid met aardgas, elektriciteit, en straks ook waterstof.

Toyota lanceerde zopas haar eerste Mirai. Toegegeven, er zijn ook andere constructeurs die al dergelijke wagens bouwde maar Toyota is een van de eersten die deze wagen ook effectief commercialiseert. Het grote probleem voor waterstofauto's is vandaag tankinfrastructuur en op dat vlak geeft de Japanse constructeur alvast het goede voorbeeld.

Op 22 april wordt aan de Toyota-site van TME (Toyota Motor Europe) van Zaventem een publiek toegankelijk waterstofstation dat bedoeld is om personenwagens en bussen de kunnen tanken. Het project is een samenwerking tussen Air Liquide, Toyota en FCH-JU. Dat laatste is een Europees fonds (Fuel Cells ans Hydrogen Joint Undertaking) dat dit project financieel steunt. Het is in elk geval een opsteker om deze schone mobilitiet een duwtje in de rug te geven. Een waterstof auto is altijd elektrisch aangedreven. De stroom om de elektromotor aan te drijven, wordt ter plaatse opgewekt door een brandstofcel die waterstof omzet in stroom. De enige emissie die hierbij vrijkomt, is zuiver water dat uit de uitlaat druppelt. (Belga)

Onze partners