Toyota Hilux naar Dakar

05/09/16 om 12:37 - Bijgewerkt om 12:37

Bron: Belga

Toyota stoomt voor de volgende Dakar Rally een snelle en robuuste Hilux klaar die verrassend genoeg enkel op de achterwielen aangedreven is.

Toyota Hilux naar Dakar

Toyota Hilux naar Dakar © BELGA

Dat ongewone concept van de nochtans van huis uit vierwielaangedreven Toyota Hilux is te verklaren door het reglement van de rally, dat wagens met een integrale aandrijving de laatste jaren een gewichtshandicap oplegt. De winst van de Peugeot 2008 DKR in 2016 gaf duidelijk aan dat achterwielaangedreven concurrenten lang niet meer kansloos zijn voor de zege en intussen zelfs een voordeel hebben.

Vandaar dat ook het Toyota Gazoo Racing Team besloot het roer om te gooien en zich stortte op de ontwikkeling van een specifieke versie van de pick-up. Met achterwielaandrijving kan de Hilux zijn gewicht beperken tot 1.300 kg, terwijl ook de montage van een ophanging met langere veerwegen en grotere wielen is toegestaan. Het verlies aan tractie wordt zo ruimschoots gecompenseerd door een grote wendbaarheid en meer stabiliteit op de snellere trajecten. Voor de aandrijving wordt beroep gedaan op de bekende 5 liter V8, gebaseerd op het Lexus-blok, die 390 pk produceert.

Toyota mikt met de nieuwe Hilux Rally op de zege in de Dakar 2017, die begin januari van start gaat in Paraguay. Daarvoor trok het merk twee toprijders aan die de woestijnrally al eerder wonnen: Nasser Al-Attiyah en Giniel de Villiers.(Belga)

Onze partners